Законът за отнемане на имущество мина на първо четене

Законът за отнемане на имущество мина на първо четене
В нормативния акт са уредени условията и редът за отнемане в полза на държавата на имущество, придобито със средства, за които не е установен законен източник. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Приеха на първо четене законопроекта за отнемане на незаконно придобито имущество с вносители председателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев и група народни представители.

Със 121 гласа „за“, 70 „против“ и 10 „въздържали се“ законопроектът бе приет, предаде БГНЕС.

В Закона сe въвежда понятието „значително несъответствие“, при наличието на което комисията приема решение за внасяне в съда на искане за обезпечаване на бъдещ иск за отнемане на имуществото.

Значително несъответствие е налице при несъответствие между имуществото и нетния доход, надвишаващо 250 000 лв. за целия проверяван период.

В нормативния акт са уредени условията и редът за отнемане в полза на държавата на имущество, придобито със средства, за които не е установен законен източник.

Въпросното имущество се установява посредством проверка на източниците и средствата на придобиването му.

Производството по този законопроект се провежда независимо от производството, в което се осъществява наказателно преследване срещу проверяваното лице.

За разлика от действащия Закон за отнемане в полза на държавата на имущество, придобито от престъпна дейност, отнемането на имущество не се предхожда от влязла в сила осъдителна присъда, което характеризира механизма на гражданската конфискация.

Според основните моменти в законопроекта се предвижда развитие на производството по гражданска конфискация в две фази: производство, провеждано от Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество, в което се проверяват източниците за придобиване на имуществото и се предприемат действия за налагане на обезпечителни мерки, и производство за отнемане на имуществото, провеждано пред гражданския съд.

Детайлно се уреждат статутът и правомощията на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество, представляваща специализиран постоянно действащ държавен орган, който извършва проверки за установяване на имущество, придобито със средства, за които не е установен законен източник.

Със законопроекта се предвиждат съществени промени в структурата и начина на функциониране на специализирания орган. За председателя и членовете на комисията се предвижда еднократен петгодишен мандат.

Ще има 10-годишен давностен срок от момента на образуване на производството пред комисията за упражняване правата на държавата при провеждане на финансово разследване относно имуществото на лицата и произхода на средствата за придобиването му.

С оглед чувствително съкращаване на сроковете за провеждане на производството по този закон, чл. 82, ал. 1 предвижда предявяване на иск от страна на Комисията за отнемане на имуществото пред компетентния граждански съд в срок до три месеца от налагането на обезпечителните мерки. Предвиждат се редица гаранции за защита на основните права.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници