Двойно повече болни от рак до 2030 г.

Двойно повече болни от рак до 2030 г.
A A+ A++ A

Новите случаи на рак ще се увеличат двойно до 2030 г. и броят на страдащите от заболяването ще достигне 21.6 млн. на година в сравнение с 14 млн. през 2012 г., показва глобален анализ на ООН на онкоболните, предава БГНЕС.

Смъртните случаи от рак вероятно ще нараснат от 8.2 млн. до 13 млн. годишно, тъй като населението в света расте, застарява и все повече хора придобиват вредни навици, се казва в доклада на Международната агенция за изследване на рака (МАИР).

Тя критикува компанията Big Tobacco, чийто стремеж за големи продажби е неразривно свързан с очакваното увеличаване на броя на хората, болни от рак на белия дроб.

Докладът, оповестен в навечерието на Световния ден на рака, е изготвен от над 250 учени от близо 40 страни. Това е първият подобен преглед през последните шест години.

Генералният директор на Световната здравна организация Маргарет Чан заяви, че общото въздействие от рака безспорно ще удари най-много развиващите се страни. „Тези народи вече се борят с рака, причинен от инфекция или заболяване вследствие на бедността“, посочи Чан.

Новите случаи на рак вероятно ще нараснат до 19.3 млн. през 2025 г., с 11.4 млн. смъртни случаи. Около 2030 г. новите случаи на болни от рак ще наброяват около 24 млн. годишно.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Акценти

Инбет Казино