Продават копия от Панагюрското съкровище в интернет

Продават копия от Панагюрското съкровище в интернет
A A+ A++ A

Копия на Панагюрското златно съкровище се търгуват незаконно в интернет. Предлаганите предмети са едно към едно със съдовете от прочутия тракийски сервиз, открит в нивите край Панагюрище преди 64 г. от тримата братя Дейкови. Това твърди в писмо до Интерпол във Франция внукът Павел Цветанков, който върви по следите на 9-те уникални предмета и се опитва да сглоби истинската история на безценния шедьовър, съобщава „Марица“.

В сигнала до Генералния секретариат в Лион наследникът на един от тримата братя обяснява с документи, че освен незаконната търговия със златните съдове, съществува и незаконно производство на предметите.

„Като гражданин на ЕС, Ви информирам, че в нарушение на Закона за културното наследство, извън границите на България, се произвеждат и търгуват копия, реплики и предмети с търговско предназначение на български културни ценности“, пише той.

Адресът за незаконна онлайн поръчка и търговия е:http://www.treasure-usa.com/

В сайта се предлагат шест варианта на предмети от прочутото съкровище: ритоните - глава на козел - за 2499.99 долара, глава на елен - за 2999.99 долара, амазонката е оценена на 2699.99 долара. Фиалата се предлага за купуване на 1299.99. Амфората от 4. век пр. Хр. се продава за 3999.99 долара. Предлага се колекция от 5 предмета на стойност 11 999.99 долара.

#Панагюрското златно съкровище #Павел Цветанков

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници