„Грийнпийс” срещу остарелите ядрени реактори

„Грийнпийс” срещу остарелите ядрени реактори
Снимка: „Грийнпийс”
A A+ A++ A

В сряда сутринта 240 активисти на „Грийнпийс“ протестираха в шест страни срещу плановете за продължаване на живота на остарели ядрени ректори, съобщиха от глобалната природозащитна организация.

Активистите протестираха пред атомни електроцентрали във Франция, Швеция, Белгия, Испания, Холандия и Швейцария. Исканията им са правителствата да не допускат удължаването на живота на старите и опасни ядрени реактори, а вместо това да подкрепят инвестициите в чисти и безопасни алтернативи.

Днешната акция съвпада с публикуването на независимия доклад, поръчан от „Грийнпийс“ – „Продължаване на живота на остаряващите ядрени реактори в Европа: Влизане в нова ера на риск“.

Докладът разкрива, че от 151 действащи реактора в Европа (изключвайки Русия) 67 са на повече от 30 години, 25 са на повече от 35 години, а 7 – над 40-годишни.

Анализите показват, че 44% от европейските реактори са на над 30 години, като средната възраст е 29 години. Ядрените реактори обикновено са проектирани да работят между 30 и 40 години. Тази статистика показва, че се увеличават перспективите за нова ера на ядрен риск в Европа – освен ако правителствата не възспрат стремежите на ядрената индустрия да оперира реактори, които вече са преминали срока си за експлоатация.

#„Грийнпийс" #ядрени реактори

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Акценти

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници