САЩ и ЕС чакат референдума в Крим и реакцията на Русия за строги мерки

САЩ и ЕС чакат референдума в Крим и реакцията на Русия за строги мерки
Кери подчерта, че за момента Русия “няма капацитет, необходим за влизането и завземането на Украйна”, но призна, че това може да се промени. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Американският държавен секретар Джон Кери отправи предупреждение към Русия, че Вашингтон и Европа подготвят строги мерки в отговор на референдума в Крим и това как ще реагира Москва.

“Няма съмнение, че Москва ще отговори по някакъв начин на референдума в неделя”, заяви Кери преди да замине за Лондон, където ще се срещне с руския външен министър Сергей Лавров.

“Ако няма признак за постигане на напредък и разрешаване на този проблем, ще има много сериозна серия от стъпки в понеделник в Европа и тук в зависимост от наличните варианти”, отбеляза американският държавен секретар.

“Нашият избор е да не бъдем поставени в позицията да трябва да правим това. Нашият избор е да има уважение към суверенитета, независимостта и териториалната цялост на Украйна”, каза още той.

Джон Кери заяви, че не се съмнява в резултата от референдума в проруски настроения Кримски полуостров, който има исторически връзки с Русия и където е разположен руският Черноморски флот.

“Това не е въпросителна. Въпросителната е дали Русия е готова да намери начин за преговори с Украйна, с контактната група, със замесените страни, за да бъде разрешен проблемът при спазване на легитимните им интереси, по начин, който не нарушава международното право”, посочи американският дипломат.

Според Кери в момента на Кримския полуостров има около 20 хил. руски военни - под разрешените 25 хил. в споразумението с Москва за разполагане на руски бази там.

Той подчерта, че за момента Русия “няма капацитет, необходим за влизането и завземането на Украйна”, но призна, че това може да се промени.

#Джон Кери #САЩ #Русия #Европейски съюз #Кримски полуостров #Крим #Украйна #референдум #санкции

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници