Google представи операционна система за часовници, първите продукти идват от LG и Motorola

Google представи операционна система за часовници, първите продукти идват от LG и Motorola
A A+ A++ A

Както обеща наскоро, Google разкри повече подробности за своите планове за стъпване на пазара на умни устройства като представи Android Wear. Това е версия на мобилната операционната система, която е предназначена за по-малки устройства и първо ще я видим в различни умни часовници. Демонстрационните клипове показват интересен интерфейс, интеграция с технологията Google Now и възможности за управление с гласови команди.

Сред основните възможности на Android Wear е използването за фитнес цели като платформата ще осигурява в реално време данни за скорост, изминато разстояние и време при ходене, бягане или колоездене. Ще има и интеграция на Google Maps, така че върху китката ще са достъпни и указания за придвижване. Нотификациите в Google Now ще идват от свързания смартфон, но освен това ще се поддържат и известия от инсталираните в телефона приложения.

Технологията ще позволява и гласовото управление на други устройства - например изпращане на видео към Chromecast или възпроизвеждане на песен в телефона. Добрата новина е, че часовниците ще имат и стилен външен вид - партньори на компанията са различни брандове като например Fossil, но освен това Google работи с Asus, HTC, LG, Motorola и Samsung. Засега няма повече детайли за това кога ще видим първите продукти с Android Wear на пазара, но Google обещава повече подробности на конференцията Google I/O в края на юни.

Първите два умни часовника с новата платформа са от LG и Motorola. Моделът на корейците се казва G Watch и е създаден съвместно с Google подобно на смартфоните Nexus. Очакваме го на пазара през второто тримесечие на годината. Устройството на Motorola ще носи името Moto 360, има кръгъл дисплей и изглежда значително по-добре от останалите умни часовници, които сме виждали досега. Очакваме го в продажба през лятото в различни варианти.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници