На прокуратурата не й се занимава със „здравния октопод“ около „Софарма“

На прокуратурата не й се занимава със „здравния октопод“ около „Софарма“
Според главния прокурор Борис Велчев има много по-компетентни органи, които да се занимаят със „здравния октопод“. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

„Ако има проблем с цените на лекарствата в България, все ми се иска този проблем да бъде решаван от някой друг, а не от прокуратурата“, заяви главният прокурор Борис Велчев.

Изказването му идва след разкритията в разследване на ТВ7, излъчено в понеделник, според което българският производител „Софарма“ продава лекарствата си на Здравната каса в България на цени в пъти по-високи от тези в Сърбия и Турция.

След разследването беше уволнен заместник-министъра на здравеопазването Гергана Павлова, която отговаря за образуването на цените на лекарствата.

Нови развития около скандалното разследване бяха оповестени от ТВ7 в сряда, като освен темата за цените на лекарствата водещият Николай Бареков спомена, че собственикът на „Софарма“ Огнян Донев се стреми да стане премиер на България.

Думите на Николай Бареков изглеждат като пореден епизод от медийната война между Делян Пеевски, собственик на ТВ7, със собственика на „Софарма“ и вестниците „24 часа“ и „Труд“ Огнян Донев.

Главният прокурор и председателят на ДАНС Константин Казаков бяха единодушни в сряда, че е редно поверените им институции да не се ангажират с проверки на т.нар. „здравен октопод“, предаде БГНЕС.

„Контролните органи са тези, които трябва да направят анализ на евентуални нарушения, извършени в лекарствената политика, и ако преценят, че те съставляват престъпление, да изпратят преписката в прокуратурата. Такъв е редът!“, каза още Борис Велчев.

Според главния прокурор отношение към цените на лекарствата имат Министерството на здравеопазването, неговият Инспекторат, Сметната палата, Държавната финансова инспекция и парламентарният контрол върху дейността на органите на изпълнителната власт.

„Надценявате прокуратурата, ако смятате, че в нея има опитни специалисти, които могат да кажат колко струва едно лекарство“, подчерта Борис Велчев. Именно защото не разполага с кадри, които да се заемат със съответните експертизи, държавното обвинение няма да се занимава и със сметки за парно, отбеляза още главният обвинител.

„Нашият инструментариум, с който разполагаме, не е в тази посока“, добави и председателят на ДАНС Константин Казаков.

Вътрешният министър Цветан Цветанов, главният прокурор Борис Велчев и председателят на ДАНС Константин Казаков подписаха в сряда споразумение за дейността на специализираните звена за разследване на престъпления срещу финансовата система и корупционни прояви на лица на висши държавни длъжности, предаде още БГНЕС.

Първоначално ще бъдат създадени четири екипа, които ще работят по 20 от най-значимите дела за корупция и финансова престъпност, които будят най-сериозен обществен интерес. Според Борис Велчев първите резултати ще са налице след 6 месеца.

#лекарства #прокуратура #ДАНС #ТВ7 #Константин Казаков #„Софарма“ #Огнян Донев #Борис Велчев #здравен октопод

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Акценти

Инбет Казино