Windows Phone 8.1 идва с нови функции и гласов асистент

Windows Phone 8.1 идва с нови функции и гласов асистент
A A+ A++ A

В началото на конференцията Build 2014 Microsoft дългоочаквания Windows Phone 8.1, много от чиито функции станаха известни по-рано. Обновяването ще достигне с ъпдейт до сегашните потребители на Windows Phone 8 през следващите няколко месеца, но преди това - в края на април или началото на май, на пазара ще се появят нови смартфони с фабрично инсталиран Windows Phone 8.1. В началото на април Windows Phone 8.1 ще е достъпна и в програмата Developer Preview.

Сред демонстрираните нови функции са нов център за нотификации, който дава бърз достъп до различни телефонни функции и показва нотификации от приложения. Потребителите могат да определят кои приложения имат достъп до функцията и кои могат да използват функцията за вибрация. Компанията демонстрира и нов екран в заключено положение, чийто вид може да бъде променен от външни приложения чрез набор от нови API функции. По отношение на началния екран вече и телефоните с по-малък диагонал на екрана ще могат да показват повече плочки - функция, която засега беше достъпна само за моделите с дисплей над 5". В допълнение вече е възможно да се избере изображение като фон на плочките.

Сред новите функции е Wi-Fi Sense, която автоматично ви свързва към намиращи се наблизо безплатни точки за достъп до интернет. Освен това ви позволява да споделите домашната си безжична мрежа с приятели без да им дадете паролата за достъп - засега компанията не уточнява как ще става това. Windows Phone 8.1 ще може да работи с нова версия на Skype, която е в състояние да стартира видеоразговор по време на стандартен телефонен разговор. Платформата се е сдобила и с нова клавиатура, която позволява въвеждането на информация чрез жестове - подобно на Swype.

За бизнес потребителите има поддръжка за VPN и S/MIME с опция за криптиране и подписване на електронната поща. Промени има и в Windows Phone Store и в календара. Сред най-големите допълнения обаче е новия гласов асистент Cortana, който използва данни от Bing. На пръв поглед той е отговор на Siri на Apple и осигурява подобна функционалност - създаване на срещи в календара, търсене на информация, възпроизвеждане на музика, установяване на часове, през които могат да ви търсят само хора от близкото обкръжение и т.н.

Подобно на Google Now Cortana се учи от навиците на потребителя и извлича данни от информацията в телефона и може да взаимодейства с инсталираните в телефона приложения - например да стартира Skype разговор с избран контакт или да отвори определен профил във Facebook. Функцията ще стартира първо в Щатите, а по-късно ще е достъпна в Англия и Китай, преди да достигне до други пазари.

Повече подробности за промените:
http://blogs.windows.com/windows_phone/b/windowsphone/archive/2014/04/02/cortana-yes-and-many-many-other-great-features-coming-in-windows-phone-8-1.aspx

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници