Юридически лица извън ЕС няма да купуват земеделска земя

Юридически лица извън ЕС няма да купуват земеделска земя
„Това беше тежък закон, който се отнася до собственици и ползватели на земеделски земи“, посочи проф. Бъчварова и добави, че той е бил приет с пълен консенсус. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Депутатите окончателно приеха поправките в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, внесени от проф. Светла Бъчварова и народни представители от „Коалиция за България“.

Според промените чуждестранни юридически лица извън ЕС няма да могат да купуват земеделска земя в страната ни, като същото важи и за офшорни дружества.

„Това беше тежък закон, който се отнася до собственици и ползватели на земеделски земи“, посочи проф. Бъчварова и добави, че той е бил приет с пълен консенсус.

„В България собствениците на земеделски земи са около 2,5 млн. души, а ползвателите около 600 хил. души. С приемането на закона са решени два основни въпроса“, поясни тя.

Втората промяна е свързана с покупката на земеделска земя в България от физически и юридически лица в рамките на ЕС и изискването те да са пребивавали поне 5 години в страната, за да имат тази възможност.

Те ще трябва да декларират и доходите, с които купуват земята.

„До момента в законодателството нямаше абсолютни никакви изисквания, за разлика от разпоредбите в други европейски страни, където претенциите към купувачите са били сред най-сериозните изисквания с цел земята да се обработва“, посочи Бъчварова.

Другият въпрос, решен с промените в закона, е възстановяването на справедливостта по отношение на предоставянето на пасища и ливади в държавния общински поземлен фонд, отбеляза проф. Бъчварова.

„След 2010 година се получиха редица изкривявания, при които фирми, които нямат нищо общо със земеделие, станаха потребители на огромни субсидии“, посочи тя и обясни, че промените са ориентирани към възможността животновъдите да получават пасища и ливади на база на броя на животните, който притежават, и това да става без търг.

Бъчварова със съжаление обясни, че санкциите, които е предвиждал законът, не са били приети в зала.

„Те бяха насочени към решаване на две групи въпроси. Първо - чуждестранните дружества, които към този момент притежават българска земя, да преустановят тази своя дейност до края на 2015 г. и да се освободят от земята. Втората група въпроси беше искането и настояването договорите, сключени досега за предоставяне на общински пасища и ливади, да бъдат ревизирани от областните управители и от министъра на земеделието“, коментира още тя.

#земеделска земя #покупка #България #Европейски съюз #офшорни дружества

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници