БЛС с иск срещу държавата за здравни вноски

БЛС с иск срещу държавата за здравни вноски
“Налице е пряка дискриминация по признак “трудово положение” и “социален статус”, посочва Българският лекарски съюз. Снимка: radio-sz.net
A A+ A++ A

Българският лекарски съюз е внесъл иск срещу държавата в Комисията за защита от дискриминация относно решението да бъде въведено по-ниско диференцирано заплащане на здравноосигурителните вноски за определени групи лица.

Според разпоредбата, осем групи лица ще внасят половината от минималния осигурителен доход за самоосигуряващите се лица.

В категориите, осигурени наполовина, попадат следните лица: до 18-годишна възраст и след навършване на пълнолетие, ако учат редовно - до завършване на средно образование; студентите с редовно обучение във висши училища до навършване на 26-годишна възраст, и докторантите на редовно обучение по държавна поръчка; чуждестранните студенти с редовно обучение, до навършване на 26-годишна възраст и докторантите на редовно обучение, приети във висши училища и научни организации в България.

В групата са още: гражданите, които отговарят на условията за получаване на месечни социални помощи, задържаните под стража или лишените от свобода; лицата в производство за предоставяне на статут на бежанец или право на убежище; родителите, осиновителите или съпрузите, които полагат грижи за инвалиди със загубена работоспособност над 90 на сто и лицата, получаващи обезщетения по Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България.

“Считаме, че по този начин държавата дискриминира посочените лица по редица от изброените в чл.4, ал.1 от Закона за Дискриманция категории на дискриминационното отношение към индивида, като предпоставя занижено здравно обслужване, компенсирано единствено и за сметка на изпълнителите на здравна помощ. Тази политика на държавата предполага натрупването на сериозен дефицит в системата на здравното осигуряване и рефлектира върху качеството на здравната помощ”, заявяват от Лекарския съюз.

“Налице е пряка дискриминация по признак “трудово положение” и “социален статус”. Този подход на законодателя е в пълно противоречие с чл.6 от Конституцията на Република България, който предвижда равнопоставеност на всички граждани”, се казва в иска на БЛС.

Съюзът настоява Комисията да задължи държавата да внася същите осигурителни вноски и за тези категории граждани, каквито внасят всички останали работещи и работодатели.

#Български лекарски съюз #здравноосигурителни вноски

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници