Кой за какво се бори на тазгодишните „Оскари“

Кой за какво се бори на тазгодишните „Оскари“
Днес, 26 февруари, Американската филмова академия ще раздаде най-престижните награди в света на киното – „Оскарите“. Снимка: washingtontimes.com
A A+ A++ A

Днес, 26 февруари, Американската филмова академия ще раздаде най-престижните награди в света на киното – „Оскарите“. Ето и някой любопитни факти относно тазгодишната надпревара:

Композиторът Джон Уилямс е номиниран два пъти в категорията оригинална музика - за „Боен кон“ и „Приключенията на Тинтин“, с което общият брой на номинациите му за „Оскар“ стана 47.

Единствено Уолт Дисни е с повече номинации в историята на наградите „Оскар“. След Дисни и Уилямс се нарежда Уди Алън с 23 номинации, две от които тази година.

Мерил Стрийп е актрисата с рекорден брой номинации за „Оскар“ – 17.

Деветима от претендентите за отличията в актьорските категории са номинирани за пръв път, а двама - Джордж Клуни и Мерил Стрийп, вече са печелили „Оскар“.

Мишел Уилямс е единствената актриса, която бе номинирана и миналата година – за „Синя Валентинка“.

Катлийн Кенеди и Стивън Спилбърг тази година станаха продуцентите с най-много номинации в историята на наградите „Оскар“ – по 7.

Тази година Уди Алън изпревари Били Уайлдър в класацията на творците, номинирани едновременно в категориите най-добър сценарий и най-добър режисьор за един и същ филм.

За втори път в кариерата си Джордж Клуни е номиниран в две категории за два филма в една и съща година.

Тази година участва в надпреварата за отличията за най-добър актьор за ролята си в „Потомците“ и за най-добър адаптиран сценарий за „Мартенски дни“.

През 2005 г. бе номиниран за най-добър актьор в поддържаща роля за „Сириана“ и за най-добър оригинален сценарий за „Лека нощ и късмет“.

„Пина“ на Вим Вендерс е първият документален филм във формат 3D, номиниран за "Оскар".

Иранската лента „Раздялата“ е първият филм, който е заснет по сценарий на персийски език, и е номиниран за „Оскар“ за най-добър сценарий.

#„Оскар“

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Лайфстайл
Последно от Лайфстайл

Всички новини от Лайфстайл »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници