Цацаров иска отстраняване от длъжност за Пенгезов и Петков

Цацаров иска отстраняване от длъжност за Пенгезов и Петков
Пенгезов е обвинен за участие в четири престъпления. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Главният прокурор Сотир Цацаров внесе във Висшия съдебен съвет искане за временно отстраняване от длъжност на председателя на Военноапелативен съд – София полк. Петър Петков и председателя на столичния Апелативен съд Веселин Пенгезов, предаде БГНЕС.

Припомняме, че в понеделник срещу двамата бяха повдигнати обвинения. Пангезов е обвинен за участие в четири престъпления, свързани с обществени поръчки и неупражнен контрол.

Става въпрос за злоупотреба с европейски средства, предназначени за изграждане на информационна система във военните съдилища. Обвинени за това са общо 10 души, стана ясно от думите на Пангезов.

В хода на разследването е установено, че осем от лицата, посочени като спечелили деветте обществените поръчки, са били част от експертния екип по проекта и са били ангажирани по изпълнението. Тези лица са участвали и в обсъждането на проекта.

Междувременно стана ясно, че ръководителят на политическия кабинет на премиера Пламен Орешарски Мария Дивизиева е получила призовка във връзка с обвиненията, отправени към магистратите Веселин Пенгезов и Петър Петров.

Според прокуратурата Дивизиева е съдействала на Пенгезов и Петров по европроекта, изпълнен от Военно-апелативния съд в София. По времето, когато е била като шеф на Дирекция ОПАК - управляващ орган на програма "Административен капацитет", тя е поела ангажимент пред бенефициентите, че отклонението от изпълнението на дейностите по проекта ще бъде неглижирано и няма да бъде отчетено и санкционирано.

Дивизиева прикрила изготвяне на документация със задна дата, която да доказва, че са проведени обществени поръчки за наемане на IT специалисти по проекта. Засега не е ясно дали и не нея ще й бъде повдигнато обвинение.

#Веселин Пенгезов #Сотир Цацаров #Петър Петков

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Закон и ред
Последно от Закон и ред

Всички новини от Закон и ред »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници