Съдебно разследване срещу Абдулах Гюлен за опит за преврат

Съдебно разследване срещу Абдулах Гюлен за опит за преврат
Според турската телевизия НТВ разследването срещу Гюлен е свързано с „опит за сваляне на правителството в Турция, нарушаване или засягане на доброто му функциониране“. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Турският министър на културата Омер Челик съобщи, че прокуратурата в столицата Анкара е започнала разследване за опит за държавен преврат срещу духовника Фетулах Гюлен, обвиняван от месеци от премиера Реджеп Ердоган в заговор.

„Срещу него има тежки обвинения, включително в шпионаж. Виждаме, че те (привържениците на Гюлен) създадоха държава в държавата, която успя да подслуша най-тайните срещи на правителството“, посочи министърът.

Според турската телевизия НТВ разследването е свързано с „опит за сваляне на правителството в Турция, нарушаване или засягане на доброто му функциониране“, както и „създаване и ръководене на нелегална организация“.

Във вторник Ердоган поиска екстрадирането на 72-годишния Гюлен, който живее в САЩ от 1999 г., откъдето се смята, че ръководи движение с милиони членове, които имат силно влияние в турската полиция и съдебна система.

Според Ердоган Гюлен е в основата на корупционния скандал, който клати правителството му от средата на декември, както и че е създал „паралелна държава“, целяща свалянето на режима.

#Реджеп Ердоган #Турция #разследване #преврат

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници