Щурм на прокуратурата в Донецк от сепаратисти

Щурм на прокуратурата в Донецк от сепаратисти
Демонстрантите атакували сградата с камъни, а стотина полицаи отговорили със звукови гранати и сълзотворен газ. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Прокуратура в Донецк, Източна Украйна, е била превзета от стотици въоръжени про-руски активисти.

Демонстрантите атакували сградата с камъни, а стотина полицаи отговорили със звукови гранати и сълзотворен газ.

Активистите все пак успели да обезоръжат част от силите за сигурност.

Намерението на Киев да проведе спецоперация в Източна Украйна ще доведе до катастрафа, предупреждава руското външно министерство, като според неофициална информация акцията е била планирана за 2 май.

“Подобни безотговорни и агресивни действия на т.нар. настоящо украинско правителство могат да доведат до катастрофални последствия”, се казва в декларация.

“Наказателните мерки срещу собственото население показват неспособността на ръководството в Кием да спазва ангажиментите, поети на 17 април в Женева”, посочват руските дипломати и призовават украинските власти “да не си правят престъпни грешки и трезво да се оценят възможните последствия”.

Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна съобщава, че в петък се планира провеждането на щурм на обектите и пунктовете, намиращи се под контрола на сепаратистите в югоизточната част на страната.

Операциите на 2 май ще бъдат насочени най-вече в Луганска област, а на специалните части е възложено да възстановят контрола в областта до 3 май.

Същевременно Украйна подготвя иск в Международния съд в Хага заради анексирането на Крим към Русия.

Руският министър на външните работи Сергей Лавров призова за преговори между киевското правителство и проруските сепаратисти в Югоизточна Украйна, под наблюдението на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа.

#Донецк #Украйна #Източна Украйна #Русия #сепаратисти #прокуратура

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници