Да тунинговаш себе си

Да тунинговаш себе си
A A+ A++ A

Искаме да караме колело, да тичаме, да плуваме, да вдигаме тежести и още куп спортове, на които най-често се наслаждаваме само като зрители. Баналната причина да не сме в спортната зала или на стадиона почти винаги е липсата на време, подходящата екипировка, лична мотивация или просто компания. Оказва се, че има начин да избегнем голяма част от посочените перипетии, постигайки реални резултати, и то на достъпна цена.

Отговорът в този случай дават американци и, забележете – не с поредното хапче. Още през 80-те години на миналия век Грег Гласмън измисля система от упражнения, наречена кросфит (crossfit). От няколко години обаче кросфитът е абсолютен хит в Америка, а у нас набира все по-голяма популярност.

Брад Пит, Мадона, Мат Деймън, Камерън Диас, Джейсън Стейтъм и по-младите им колеги Джош Холоуей, Макс Грийнфилд, Джесика Бийл и Кели Кларксън са само част от знаменитостите, упражняващи този спорт.

Това е вид спортна медицина

която води до закаляване на духа и тялото, обобщава Паскал Дичев, 30-годишен треньор и съсобственик от три години на спортен клуб, заедно с брат си Йордан Дичев (33). Двамата развиват и популяризират аматьорския спорт, вярвайки че професионалният спорт трябва да бъде адаптиран.

Папи и Дани, както ги наричат техните възпитаници, са привърженици на понятието „Функционално трениране“, което е идеален вариант за подобряване мобилността и стабилността в ставите и сухожилията.

За разлика от машините, които ограничават естествените движения на тялото, функционалното трениране доближава движенията на тялото до тяхната природа и човек много по-бързо подобрява силовите си възможности, издръжливостта, бързината, стабилността, гъвкавостта, ловкостта и подвижността си, обяснява Паскал.

По думите му най-образно казано при този своеобразен тунинг, освен добра външност,

слагаме в себе си и един по-добър двигател

подобряващ параметрите на организма.

Най-важното е човек да стигне до залата и единствената му цел да не е сваляне на килограми, категоричен е Паскал.

За разлика от другите спортове, кросфитът не изисква специална подготовка, което го прави достъпен за непрофесионалисти и за хора, които водят динамичен начин на живот. И още – тренировката с продължителност не повече от час дава качества, които реално можеш да прилагаш в живота. Всичко това трябва да е подплатено с дисциплина, правилно и пълноценно хранене, и достатъчно сън.

Пудовката (вид гюле с дръжка) е основна част от минималистичното оборудване с уреди в кросфита. Тя е най-комплексното и функуционално средство за трениране. Реално, с две пудовки човек може да направи безброй упражнения, с които да третира цялото тяло, така че

мускули, сухожилия и нерви работят в синхрон

Любопитното е, че основното средство на американския спорт борави с уред, измислен в Русия преди доста години. От 1988 г. там се правят турнири по гиревой спорт (спорт с гири, т.е. пудовки).

У нас цената на една пудовка варира от 4 до 10 лв. на килограм. Състезателните пудовки са с еднакъв размер, но с различно тегло – от 8 до 32 кг.

Пудовката, без съмнение, оглавява класацията на уредите в кросфита. Използват се също лостове – за упражнения за изхвърляне, изтласкване, клекове; дървени пръчки – за разтягане, координация, гъвкавост; халки – за кофички, лицеви опори и различни видове дърпания; трупчета – за подскоци, трениращи експлозивост и плиометрични движения; дъмбели – за упражнения с клякания, изхвърляния, вдигане над глава; въжета – за упражнения със скачане; конуси и стълбички – за ловкост; ластици – безценен помощник на тези, които не могат да се набират, служат и за упражнения разтягане на тялото; медицински топки – за най-разнообразни упражнения.

Всяко упражнение трябва да се изпълнява след вещите указания на професионален треньор. Най-добри резултати се постигат, когато тренировката е персонална и адаптирана специално, съветва Паскал Дичев, защото често се случва някой бързо да натрупва сила, която не отговаря на функционалността на тялото му и, съвсем логично, започнат травми.

Човек тренира, за да подобри собствените си възможности, затова ние се опитваме да създадем и утвърдим в нашите последователи система за самоусъвършенстване на физическите и волеви качества, допълва Йордан Дичев.Така че, ако искате да ремонтирате или пък леко да реновирате тялото си, и то по най-естествения и удобен за физиката ви път, хуквайте към залата.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Лайфстайл
Последно от Лайфстайл

Всички новини от Лайфстайл »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници