САЩ заплашват Русия със санкции върху "цели отрасли"

САЩ заплашват Русия със санкции върху "цели отрасли"
Американският дипломат отбеляза, че САЩ следят ситуацията „интензивно“, но санкциите биха било по-ефективни, ако бъдат координирани със ЕС, чиито 28 члена не са стигнали до консенсус за тях. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Американският помощник-секретар за Европа Виктория Нюланд заяви, че САЩ ще наложат нови санкции на Русия върху цели отрасли, ако страната се намеси в президентските избори в Украйна на 25 май или признае референдумите за самостоятелност в Донецк и Луганск и изпрати миротворци в регионите.

Ако референдумът на сепаратистите бъде признат от Русия и доведе до навлизане на миротворци в Източна Украйна, то това ще бъде „спусъка“, посочи Нюланд пред комитета по външна политика на американския Сенат.

Според нея, ако допитванията в източните региони бъдат проведени, „сценарият ще повтори случилото се в Крим“.

Американският дипломат отбеляза, че САЩ следят ситуацията „интензивно“, но санкциите биха било по-ефективни, ако бъдат координирани със ЕС, чиито 28 члена не са стигнали до консенсус за тях.

Ситуацията е предизвикателство за европейците“, каза още Нюланд.

Ние напълно отхвърляме този нелегален опит Украйна да бъде разделена“, заяви американският държавен секретар Джон Кери в отделна пресконференция.

Нюланд от своя страна припомни за „четирите стълба“ на американската политика в украинската криза - подкрепа за Украйна, сигурност за партньорите в НАТО от Източна Европа, ответни мерки за руските действия и оставяне на възможности за нормализиране на ситуацията.

Към момента американската администрация наложи санкции и запорира авоари на 45 руски граждани, близки до президента Владимир Путин и 19 компании, контролирани от тях.

САЩ изпратиха въздушни и морски воени части в редица страни в Централна и Източна Европа, за да се противопоставят на струпването на руски войски по границите с Украйна.

#САЩ #Русия #Украйна #санкции #Донецк #Луганск #НАТО #Източна Украйна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници