EuroNews: Гръцкият бизнес бяга в България

EuroNews: Гръцкият бизнес бяга в България
Все повече компании бягат от Гърция и се установяват в България, сочи проучване на EuroNews. Снимка: youradvance.net
A A+ A++ A

Все повече компании бягат от Гърция и се установяват в България, защото разходите им при нас са много по-ниски, съобщава EuroNews.

Това е предизвикано от строгите мерки за икономии в най-слабата държава членка на еврозоната, поради което предприемачите търсят убежище в най-бедната държава членка на ЕС. "Сандански, Петрич, Кулата, Мелник – български градове близо до границата с Гърция, виждат все по-голям брой гърци.

Първата вълна от компании, които пристигнаха в България от Гърция, започна през 90-те г.", съобщава EuroNews. Данъкът върху бизнеса и доходите на физическите лица в България е 10%, най-ниският в Европейския съюз. А корпоративният данък в Гърция е 26%. Работодателите могат също така да предложат по-ниска минимална заплата, когато са в България.

Според започнати, тези, които могат да избягат, бягат, нови компании се основат всеки ден. Това са предимно отчаяни хора. Наред с компаниите, служители също се местят. Това би било немислимо преди десет години, когато Гърция имаше амбициите да има водеща роля в икономиката на Балканите. Традиционно оживеният североизточен гръцки град Серес е само на 40 км. от Южна България.

Според заместник-председателя на Търговската камара на Серес, Димитрис Ганакис, "в последните пет години близо 5000 компании изчезнаха от регистрите. Повечето от тях се преместиха в България". Властите в Серес настояват за създаване на специална икономическа зона с по-ниски данъци, за да се спре бягство на бизнеса, но европейските закони не позволяват това.

#Сандански #Петрич #Кулата #Мелник #Гърция #България #Серес

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници