Учени прогнозират насилие и геноцид

Учени прогнозират насилие и геноцид
Централноафриканската република (ЦАР) е на първо място в класацията на страните, застрашени от насилие до 2015 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Централноафриканската република (ЦАР) е на първо място в класацията на страните, застрашени от насилие до 2015 г. Следват я Конго, Чад и Сомалия. Афганистан и Сирия също са в мрачния Топ 15.

Прогнозата е на учени от университета в Сидни, които създадоха модел, по който могат да предвиждат масови насилствени действия.

Програмата е известна като Проект за прогнозиране на варварщина (ППВ) и действа на основата на проучване на над десет „променливи на насилието“, сред които статистики за граждански войни, смени на управлението, убийства, конфликти в съседни страни, детска смъртност, случаи на предишен геноцид.

ППВ, оприличена на финансираната от Пентагона Обединена система за ранно предупреждение за кризи (ICEWS), може да помогне на САЩ, ЕС или ООН, като ги предупреждава предварително за потенциален конфликт. Така „големите играчи“ ще имат време да повишат готовността си за военна намеса, а когато е необходимо, да спрат такова насилие почти веднага след започването му, коментират учените.

Те се надяват един ден тяхната работа да помага на хуманитарните организации и вярват, че тя може да служи като причина за въздържане от действие на потенциалните извършители на насилие.

Екипът има намерение догодина да разработи нова прогноза за след 2015 г.

#Централноафриканската република

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници