Орешарски: България стои зад позицията си за Украйна - няма опасност за газа

Орешарски: България стои зад позицията си за Украйна - няма опасност за газа
Орешарски повтори, че ще подаде оставка, когато стане очевидно, че не може да се справя с поетите ангажименти, но обяви: „На този етап – мога“. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Министър-председателят Пламен Орешарски заяви, че към момента няма опасност от спиране на доставките на газ и горива за България във връзка с украинската криза, но все пак посочи, че „в такава ситуация рискът остава“.

Премиерът отбеляза, че страната ни продължава да стои зад позицията си относно кризата в Украйна - „двете страни да се въздържат от провокации, а специално властите в Украйна да водят по-интеграционна политика и да разчитаме на дипломатически и политически средства за уреждане на конфликта, а не на конфронтационни”.

Орешарски определи положението в украинската страна, като напрегнато от самото начало и отбеляза, че през последните седмици се наблюдава ескалация.

Министър-председателят коментира и предстоящите избори за европейски парламент, посочвайки, че те са нов тест за обществено доверие.

“Нека видим какво е то на 26 май и ще коментираме след това, другото са хипотези”, каза той.

Орешарски повтори, че ще подаде оставка, когато стане очевидно, че не може да се справя с поетите ангажименти, но обяви: „На този етап – мога“.

“Все пак всеки избор сам по себе си предопределя следващите мандати, независимо дали е за местна власт, централна или за представителство в ЕП - в този аспект и този вот е изключително важен”, коментира премиерът и призна, че би се радвал партиите, подкрепящи кабинета да спечелят евроизборите.

Министър-председателят говори и за армията, посочвайки, че с ВВС има проблеми, „но това не е никаква новост“.

“Ако не от тази финансова година, за следващите ще поискам много по-сериозно заделяне на средства за ново оръжие, в частност за ВВС”, каза още Пламен Орешарски.

#Пламен Орешарски #България #Украйна #криза

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници