Манастир, затвор и музей на първия български остров-атракцион

Манастир, затвор и музей на първия български остров-атракцион
Снимка: Община Бургас
A A+ A++ A

Първият остров-атракцион у нас – "Света Анастасия", до Бургас, е готов да посрещне  туристи от 15 май.

Засега посетителите ще бъдат извозвани с по три курса на ден, с наетия за целта кораб "Кук". Цените за превоз са приемливи – 9 лв. отиване и връщане за възрастен човек, посочва БГНЕС.

Какво може да се види на острова?

Манастирът "Света Анастасия Фармаколитрия (Лечителка)" е единствената запазена островна обител. По намерените там керамики се съди, че първите монаси са от 5–6 в. Около 10 века по-късно е построена и самата сграда.

Легендите, свързани с острова, са много. Най-популярната разказва за пирати, които го нападнали във времето, когато там имало манастир. Монасите се затворили в църквата и се помолили на Света Анастасия да им помогне и да ги избави от набезите. Тя чула молитвите им и изпратила страховита буря, която разцепила пиратския кораб.

Днес вкаменените останки от кораба могат да се видят дори от един от прозорците на сградите за гости.

Други легенди разказват за златно съкровище, пазено от призрака на загинал пират, за викинги, както и за подземия, чийто вход е така замаскиран, че никой не ги е открил.



През 1923 г. манастирът е превърнат в затвор, където са заточени 132 комунисти и земеделци. От него, две години по-късно, 43 от арестантите успяват да избягат и в тяхна памет едно от крилата е превърнато в музей.

На острова, възстановен по проект от оперативна програма "Регионално развитие", освен разходка сред диворастящите растения, туристите могат да опитат и чай, приготвен от тях, или да хапнат сладко от зелените смокини, които растат там.

Ресторантът и стаите са гости са на достъпни цени, а туристите могат да отсядат и в реновираните монашески килии.

Интерактивна изложба представя пиратски съкровища, легендите за острова, както и историята му като затвор. Част от атракционите е и изложба на Регионалния исторически музей – Бургас.

Вече са направени и първите направени заявки за сватби.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Лайфстайл
Последно от Лайфстайл

Всички новини от Лайфстайл »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници