Украйна прави кръгла маса за национално единство

Украйна прави кръгла маса за национално единство
Снимка: www.mfa.bg
A A+ A++ A

Общоукраинска кръгла маса за национално единство ще търси решаване на проблемите в страната в навечерието на президентските избори на 25 май. Във Върховната рада на Украйна в сряда ще се състои първото заседание. Сепаратистите не са поканени в преговорите.

Управляващите в Киев обясниха, не са поканили проруските сепаратисти, защото преговори са възможни само със сили, които имат "легитимни политически цели" и които "нямат кръв по ръцете".

На кръглата маса преговарящите ще търсят консенсус по ключови проблеми. Ще присъстват премиерът на Украйна Арсений Яценюк и членове на правителството. Очаква се да участват бившите президенти Леонид Кравчук и Леонид Кучма, депутати, кандидати за президенти, началниците на областите администрации и председатели на областните съвети, представители на органите на местното самоуправление, учени, представители на религиозни организации, на бизнес кръгове, на обществени и международни организации, обществени деятели.

Междувременно самопровъзгласилата се Донецка народна република пристъпи към създаването на собствена армия. Това съобщи съпредседателят на правителството на Донецката народна република Денис Пушилин.

Германия подкрепи преговорите на Общоукраинската кръгла маса, а Русия заяви, че без проруските активисти няма да се намери решение на проблема.

#Украйна #Русия #Германия #Донецка народна република #Арсений Яценюк

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници