Искат оставката на Ердоган заради трагедията в Сома

Искат оставката на Ердоган заради трагедията в Сома
Турция е в национален траур от днес. Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Турската полиция използва сълзотворен газ срещу демонстранти в Анкара и Истанбул, които поискаха оставката на правителството след най-тежкия инцидент в мина в страната. Турските синдикати обявиха еднодневна стачка. От четвъртък започва и тридневният траур в страната.

Жертвите на експлозията вече са 274. Около 100 души все още се намират блокирани под земята.

Това е най-тежкият подобен инцидент в историята на страната. Спасителите продължават да търсят оцелели, но надеждите да бъдат открити живи вече са минимални.

Турските синдикати обявиха стачка, с мотива, че неотдавнашната приватизация на минния сектор е направила условията на труд по-опасни. Мината в Сома е била приватизирана през 2005 г. Хората са призовани да облекат черни дрехи и да стигнат до Министерството на труда.

Бедствието предизвика гневни протести и в Сома, където хората ритаха колата на премиера Реджеп Ердоган и поискаха оставката му. Трагедията ще е тест за репутацията на Ердоган, който стана обект на гневни критики и в социалните мрежи. Предишното турско правителство загуби изборите след една друга трагедия - земетресението през 1999 г.

#Турция #Ердоган #турска мина #Сома #Анкара

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници