Евакуираха над 15 200 души заради потопите в Сърбия

Евакуираха над 15 200 души заради потопите в Сърбия
Евакуираха над 15 200 души заради потопите в Сърбия. Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Над 15 200 души са евакуирани до събота сутрин поради катастрофалните наводнения на територията на Сърбия. Това се казва в официално съобщение на Министерството на вътрешните работи в Белград.

Само от град Обреновац до момента са евакуирани около 3000 души. Спасителните операции в района ще продължат. Силите на реда използват и вертолети за спасяването на пострадалите. Тази нощ при драматични обстоятелства в Обреновац бяха спасени 15 деца с вертолети.

90% от град Обреновац е потънал във вода, която на някои места достига до пет метра височина и се повишава В информацията на вътрешното министерство се уточнява, че положението в Шабац за сега е "стабилно".

През изминалата нощ хиляди доброволци поставиха десетки хиляди чували с пясък около коритото на река Сава в Шабац - дигите от пясък са дълги около 30 км. Нивото на реката достигна 631 см и се повишава с три см на час. Сегашното ниво на Сава е с 40 см повече от рекордното си повишаване през 1987 година

Има огромен недостиг от лодки, храна и вода. Вътрешното министерство в Белград призова всички онези, които имат лодки, да ги предадат в най-близкия щаб за извънредни ситуации. Министърът на здравеопазването Златибор Лончар призова за спешна доставка на мляко на прах за пострадалите в Обреновац.

Български спасителни екипи късно в петък вечер пристигнаха в Ягодина и веднага се включиха в спасителните операции.

#Сърбия #Обреновац #Шабац #Сава #Белград #наводнения #Ягодина

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници