Порошенко е абсолютен фаворит за президент на Украйна

Порошенко е абсолютен фаворит за президент на Украйна
По всичко изглежда, че Петро Порошенко е фаворитът на Запада за президент на Украйна. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

На изборите на 25 май в Украйна се очаква изключително висока избирателна активност. Около 82% от имащите право на глас ще гласуват или обмислят възможността, но по-скоро ще гласуват. 23% заявяват, че все още не са решили кого да подкрепят, а 12% са категорични, че няма да гласуват. Това показва проучване на Центра „Социс“.

34% от избирателите ще подкрепят Петро Порошенко, който подкрепи "Евромайдан" и прогонването на президента Виктор Янукович, а 6,5% смятат да гласуват за Юлия Тимошенко, която иска да се завърне триумфално в политиката след освобождаването й от затвора преди месец и половина. Третата позиция е за Сергей Тигипко с 5,8%. Зад Олег Ляшко застават 4,1%, а зад Анатолий Гриценко - 4,0%.

Фаворитът Порошенко, наречен „Шоколадовият крал“, притежава 1,6 млрд. долара и заема седма позиция в класацията на „Форбс” сред  деветимата най-богати украински милиардери.

Той е и фаворит на Запада за президент на страната. Юлия Тимошенко почти няма шансове срещу Петро Порошенко, прогнозират анализатори.

Ако нито един от кандидатите не спечели повече от 50% на първия кръг на изборите в неделя, на 15 юни ще се проведе балотаж между двамата водещи кандидати.

Временната власт в Киев се надява избирането след избирането на нов президент да настъпи политическа стабилност след пет месеца на хаос, за да може да се стабилизира икономически страната.

#Петро Порошенко #Виктор Янукович #Юлия Тимошенко #Олег Ляшко #Украйна #Киев #избори

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници