КЗК глоби „Софийска вода“ с 4,8 млн. лева

КЗК глоби „Софийска вода“ с 4,8 млн. лева
Комисията е установила, че „Софийска вода“ е начислявала лихва за забава на служебно начислени задължения за използваната услуга. Снимка: novanews.bg
A A+ A++ A

Комисията за защита на конкуренцията санкционира „Софийска вода“ с 4 800 600 лева, след като установи, че дружеството е извършило злоупотреба с господстващо положение.

От КЗК обясняват, че решението за санкцията е от 27 май тази година. Комисията е установила, че „Софийска вода“ е начислявала лихва за забава на служебно начислени задължения за използваната услуга по доставка на питейна вода, отвеждането и пречистването на отпадни води на територията на Столична община през месеците без отчет на средство за търговско измерване.

Съгласно Общите условия на „Софийска вода“ АД потребителите следва ежемесечно да заплащат ползваните от тях ВиК услуги, като отчитането на действително изразходваното количество вода се извършва веднъж на три месеца.

За всеки от двата месеца, в които не се извършва реално отчитане, дружеството начислява количество вода, определено въз основа на средния месечен разход от предходните два отчета, като изравнителната сметка, която се изготвя в края на тримесечния период, установява размера на общо използваното количество вода, но не и точния размер на потребеното количество вода за всеки отделен месец.

Решението може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд.

#8 млн. лева #4 #"Софийска вода" #глоби #КЗК

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници