Какво да очакваме от Apple по време на WWDC 2014

Какво да очакваме от Apple по време на WWDC 2014
A A+ A++ A

Конференцията WWDC започва в понеделник. На събитието Apple традиционно показват бъдещето на iOS и OS X, но освен тях тази година може да бъдат направени и други анонси. По принцип конференцията е фокусирана върху софтуер, но този път всичко сочи, че може да видим и нов хардуер. Вече има слухове за много устройства, които ще бъдат анонсирани на WWDC, а освен това изпълнителният директор на Apple Тим Кук обеща, че ще виждаме нови продукти през цялата година.

Тъй като досега през годината се появи само по-евтин Macbook Air с малко по-бърз процесор, съвсем е възможно да видим нов хардуер на WWDC. Очакването на нови устройства се засилва от твърдението на Еди Кю, че до края на тази година Apple ще имат най-доброто си продуктово портфолио за последните 25 години. Никой не може да каже със сигурност какво ще бъде анонсирано, но това е нашият списък с нещата, които е възможно да видим на WWDC.

iOS 8
Новият постер на iOS 8, който вече може да се види на мястото на провеждане на WWDC, показва числото 8, което подсказва, че ще видим новата версия на платформата. Според Марк Гурман от сайта 9to5Mac новата версия на операционната система няма да включва толкова драматични промени като iOS 7, a ще е насочена по-скоро към малки подобрения. Приложението Maps, което се сблъска с изключително много критика след първоначалното си пускане, ще претърпи значителни промени и вече ще включва информация за градски транспорт. Siri пък вече ще работи с Shazam, за да може да разпознава песните, които потребителят слуша.

Healthbook е приложение, за което чухме за пръв път през януари. То ще събира на едно място различна информация за здравето и жизнените показатели на потребителя, която ще получава от разнообразни сензори. Не е известно откъде ще идват данни за кръвна захар, кислородно насищане и други, но това ни кара да мислим, че може би Apple подготвя по-сериозна интеграция с устройства, които следят жизнени показатели в iOS 8 и прави съществуването на евентуален умен часовник на компанията още по-вероятно.

В iOS 8 ще има и няколко други нови приложения. iTunes Radio, което досега беше част от iTunes, може би ще бъде отделено в самостоятелно приложение. Програмите TextEdit и Preview за Mac ще получат приложения за iOS, но те няма да могат да редактират документи и изображения, а само ще показват тези, които се намират в iCloud от ОS X устройство.

iPad може да получи някои ексклузивни подобрения в iOS 8. Известно е, че се работи по възможността да се отварят по две приложения едновременно на екрана, също както при таблети с Windows и Android, но се заговори, че функцията може би няма да е готова и ще дебютира по-късно през годината. Освен това Apple тества възможността iPad да се използва като втори екран за Mac. Според източници на 9to5Mac работата по някои от възможностите на iOS 8 изостава и затова не се знае кои от тях ще видим при официалното обявяване на операционната система.

ОS X 10.10
Новата версия на компютърната операционна система е с кодовото име Syrah, но постерите, които се появиха в сградата на WWDC, намекват, че официалното й име най-вероятно ще е Yosemite или El Capitan (показаното скално образувание се казва така). Името, заимствано от огромния природен парк, намеква за големи промени по OS X. Операционната система ще получи напълно нов дизайн, който ще я доближи много повече до сегашния вид на iOS. Иконите ще станат по-големи, а прозорците ще бъдат много по-плоски и с по-остри ъгли. Функционалността на OS X ще се запази напълно, но обединеният дизайн ще сближи още повече двете операционни системи, които вече имат много общи приложения. Има слухове, че OS X 10.10 ще включва технологии като Siri и AirDrop, но те остават непотвърдени.

Mac
Слуховете за представянето на нови Mac компютри на WWDC са много. Най-вероятно е да видим нов модел Macbook Air, тъй като през последните месеци тази част от портфолиото на Apple не е претърпявала голямо развитие. Очаква се новият модел да има 12-инчов Retina дисплей, който ще замести вече остаряващия екран с резолюция 1440 х 900 пиксела, и нов дизайн, който го прави преносим колкото 11-инчовия модел и продуктивен колкото 13-инчовия. Възможно е също да видим по-евтин iMac с дисплей от по-нисък клас. Сред слуховете са също iMac с Retina дисплей и Mac mini и Macbook Pro с по-бърз процесор. Големите хардуерни промени в портфолиото на Apple обикновено се обявяват в края на годината, така че не е сигурно дали някое от тези устройства ще бъде показано другата седмица.

Умен дом
Наскоро разбрахме, че Apple разработва система за умен дом, която работи с iOS. Най-вероятно обаче няма да видим устройства, които контролират дома, а по-скоро програма за сертифициране на такива, които са съвместими с iOS. Информацията около тази програма ще е свързана повече с интегрирането на устройствата на Apple в такава система, отколкото с представянето на нови такива.

Apple TV
Apple TV е често повдигана тема през последните месеци. Не е ясно точно какви може да са евентуалните промени по устройството, но има слухове, че ще включва Siri и ще може да работи с външни приложения. По-вероятно е обаче да видим представяне на новата версия на Apple TV през есента, отколкото сега.

iWatch
Тим Кук вече заяви, че тази година Apple ще навлязат в нова продуктова категория. Умните часовници са най-конкурентният сектор от пазара на мобилни устройства в момента и всеки производител се опитва да се наложи на него. Освен това през последните месеци Apple наема много експерти от здравната индустрия, така че не е изключено да видим устройство, което следи жизнените показатели на потребителя и същевременно показва известия от телефона.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници