Пенсионна реформа и здравеопазване – новите акценти в кабинета?

Пенсионна реформа и здравеопазване – новите акценти в кабинета?
Кабинетът на Орешарски освен смяна на министри ще изведе и нови акценти в управлението.
A A+ A++ A

Нови акценти в управленската програма на кабинета си може да изведе икономическият екип на премиера Пламен Орешарски, който се ръководи от икономическия вицепремиер Даниела Бобева. Очакванията са актуализираният вариант да бъде представен веднага след като се проведат очакваните консултации между лидерите на БСП Сергей Станишев и на ДПС Лютви Местан.

Експерти прогнозираха, че след като фискалната стабилност, рестартът на икономиката и социалните мерки бяха приоритет в началото на управлението, идвал редът на здравеопазването, пенсионната реформа и икономиката. Два от тях бяха посочени като проблемни от лидера на ДПС Лютви Местан веднага след изборите. За това загатна и премиерът, след като миналата седмица оцеля в четвъртия вот на недоверие.

В здравеопазването ще се изведе като приоритет реформата в спешната помощ, доболничната помощ и задлъжнялостта на болниците. Вече се работи и по пенсионната реформа, пише „24 часа“.

Очакванията са да бъдат обявени и две стратегии - енергийната и тази за реиндустриализация. Една от мерките за реиндустриализацията, която се обсъжда, е мениджърските договори в държавните компании да се обвържат с резултатите.

Тази седмица премиерът трябва да представи и отчет за изпълнението на управленската си програма досега. Като успешни ще бъдат отчетени данъчната и финансовата стабилност, ускоряването на икономическия растеж, връщането на ДДС, свиването на сивата икономика. В социалната сфера - планът за индексиране на пенсиите всяка година, за повишаване на минималната заплата до 450 лв. през 2016 г., както и запазването на нисък данък за фирми и граждани.

#Пламен Орешарски #Даниела Бобева #ДПС #Лютви Местан

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници