Испанският крал абдикира

Испанският крал абдикира
Абдикацията на Хуан Карлос идва след 39-годишно управление, което бе съпроводено с демокрация, но завърши с поредица скандали около кралското семейство. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

76-годишният крал на Испания Хуан Карлос ще абдикира в полза на сина си принц Фелипе, съобщи министър-председателят на страната Мариано Рахой.

„Негово Величество крал Хуан Карлос ме информира за желанието си да се откаже от трона и да започне процесът за наследяване“, посочи Рахой.

Абдикацията идва след 39-годишно управление, което бе съпроводено с демокрация, но завърши с поредица скандали около кралското семейство.

„Надявам се, че в много кратък срок Испанският конгрес ще може да одобри номинацията като крал на принц Фелипе“, добави премиерът.

Крал Хуан Карлос „беше най-големият защитник на нашата демокрация. Той е най-добрият символ на нашия живот заедно в мир и свобода“, каза още Марио Рахой.

Хуан Карлос се възкачи на трона след смъртта на Франсиско Франко през 1975 г. и стана популярен, ръководейки прехода на Испания към демокрация.

Той свика извънредно правителствено заседание във вторник и отбеляза, че за абдикацията ще бъде необходимо одобряването на закон.

По-късно в понеделник кралят потвърди, че ще отстъпи трона на син си принц Фелипе.

В речта си 76-годишният монарх изрази „желанието за обновление и поправяне на грешките”.

Хуан Карлос посочи, че сина му „има зрелостта, подготовката и чувството за отговорност, които са необходими, за да застане начело на държавата”.  

#Испания #Хуан Карлос #абдикация #Марио Рахой #принц Фелипе

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници