Сирия избира президент

Сирия избира президент
Министър-председателят Уаел ал-Халки определи вота като „исторически ден“ за Сирия и добави, че висока избирателна активност би „доказала на целия свят, че сирийският народ е решен да направи изборния процес успешен“. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Президентските избори в Сирия започнаха във вторник сутринта със засилени мерки за сигурност.

Вотът се провежда на фона на тригодишната гражданска война в страната, в която над 100 хил. души загинаха, а милиони бяха принудени да напуснат Сирия.

Президентът Башар Асад се очаква да спечели трети 7-годишен мандат, а критиците на режима в Дамаск обявиха вота за измама.

Анализатори посочват, че сирийските власти са положили големи усилия, за да представят изборите като начин за решаване на кризата в държавата.

Това е и първият път от десетилетия, в който в бюлетините има повече от едно име.

Двата опонента на Асад – Махер Хаджар и Хасан ал-Нури, не са толкова известни и нямаха възможност да проведат кампания за изборите наравно с действащия държавен глава, отбелязват кореспонденти на Би Би Си в Сирия.

Предишните президентски мандати бяха определяни чрез референдум, на който хората можеха да избират само един член на фамилията Асад в бюлетината.

Министър-председателят Уаел ал-Халки определи вота като „исторически ден“ за Сирия и добави, че висока избирателна активност би „доказала на целия свят, че сирийският народ е решен да направи изборния процес успешен“.

Той призова сирийците да изберат президент, който да „постигне сигурност и стабилност в страната... и да направи стъпки към национално помирение“.

Ал-Халки заяви, че 15,8 млн. души имат право на глас, във и извън страната, както и че има 9600 изборни секции.

Въпреки това вотът ще се проведе само в контролираните от правителството територии, като много части от Сирия са под контрол на бунтовниците или в тях има сражения.

Опозицията предупреди, че ще се опита да попречи на вота, а Сирийската национала коалиция обяви, че го бойкотира.

Лидерът на коалицията Ахмед ал-Джарба определи изборите като „театър от кръвта на сирийците“.

Той обвини президента Башар Асад, че планира да взриви и атакува изборни секции и да обвини опозицията.

Напоследък правителствените сили постигнаха значителни военни успехи срещу бунтовниците, някои от които са започнали битки помежду си.

Изборният ден започна в 07:00 часа местно време и ще продължи 12 часа, а властите съобщават, че той може да бъде удължен с пет часа при висока избирателна активност.

#Сирия #избори #президент #Башар Асад

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници