Откриха митично гробище на видеоигри

Откриха митично гробище на видеоигри
A A+ A++ A

През 1983 г. компанията Atari заравя през нощта и при пълна секретност в градското бунище на селището Аламогордо в щата Ню Мексико близо милион непродадени копия на различни видеоигри за конзолата Atari 2600. Това събитие като цяло се счита за края на първата ера в историята на конзолите, а дълги години имаше сериозни съмнения, че погребението действително се е състояло.

С помощта на Microsoft градските власти в Аламогордо осъществиха разкопки и установиха, че погребението на видеоигрите не е просто поредната градска легенда. В бунището има около 790 000 касетки с най-различни заглавия на Atati от началото на 80-те, като преобладават тези с най-шумния провал на епохата - играта по филма "Извънземното", която в крайна сметка доведе и до фалит на компанията.

В момента градските власти разполагат с 1377 касетки в добро състояние, които ще бъдат продадени на музеи, филмови компании и колекционери. Общият брой на заглавията, които са погребани в Ню Мексико, е над 60, като сред заровените игри има класики като Centipede, Defenders, Asteroids и Missile Command. От Microsoft пък са заснели специален документален филм за находката, който ще бъде излъчен по-късно през годината за собственици на конзолите Xbox 360 и Xbox One.

http://www.alamogordonews.com/alamogordo-news/ci_25862460/city-still-deciding-what-do-atari-games

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници