Чобанов: Няма основание за паника при изпълнението на бюджета

Чобанов: Няма основание за паника при изпълнението на бюджета
Министърът на финансите Петър Чобанов няма притеснения по изпълнение на бюджета. Снимка: www.cross.bg
A A+ A++ A

„Изпълнението на приходите и помощите по консолидираната фискална програма към края на април е на ниво 30,5% от годишните разчети – то е по-високо в сравнение със същия период на миналата година, когато е било 30,4% от заложеното“, заяви министърът на финансите Петър Чобанов.

Приходите нарастват със 165 млн. лева спрямо тези в края на април 2013 г., уточни министър Чобанов. „Бюджетният дефицит е в рамките на планирания 1,5 млрд. лв. за годината, а към края на април е в размер на 864 млн. лв.“, допълни още финансовият министър. Стана ясно, че голяма част от дефицита се дължи на по-доброто усвояване на еврофондовете, което вдига разходите с 514 млн. лв. „Това са средства за бизнеса, а оттам и за хората, но тези пари ще бъдат възстановени от Брюксел“, заяви Чобанов.

Във връзка с управлението на държавния дълг министърът е категоричен, че „от края на май 2013 г. до края на 2013 г. дългът се е увеличил с 550 млн. лв.“ и няма ударно увеличение.

В заключение той коментира, че „очаква по-добро изпълнение на приходите през втората половина на годината като ефект от работата на звеното за фискален контрол и обратното начисление на ДДС за рискови стоки“.

#Чобанов #Брюксел #ДДС #министър #дефицит

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници