Плевнелиев: България подкрепя създаването на Европейски енергиен съюз

Плевнелиев: България подкрепя създаването на Европейски енергиен съюз
Държавният глава призова за прозрачност по отношение на проекта „Южен поток“, който да бъде реализиран чрез правилата на ЕС. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

„България подкрепя идеята на Полша за създаването на Европейски енергиен съюз и ще продължи да работи за диверсификация и свързаност на енергийната инфраструктура в Европа“. Това заяви във Варшава президентът Росен Плевнелиев.

Държавният глава подчерта, че през следващите години страната ни трябва да завърши изграждането на интерконекторните връзки, чрез които да се свърже със съседните държави.

Плевнелиев беше категоричен, че идеята на Полша за създаването на Европейски енергиен съюз се посреща с одобрение и от други европейски държави, включително и от България.

„Ние сме длъжни да използваме тази подадена ръка, за да отговорим на очакванията на гражданите за енергийна диверсификация, за да не зависим от една тръба и от един доставчик. Това е предпоставка и за повече инвестиции и работни места“, отбеляза още държавният глава.

В отговор на въпрос относно стартиралата от ЕК процедура по проекта „Южен поток“ президентът изрази очакването си кабинетът да докаже с действия, че България знае как да изпълнява големи инфраструктурни проекти в Европа, в съответствие с европейските правила. Държавният глава призова за прозрачност по отношение на проекта „Южен поток“, който да бъде реализиран чрез правилата на ЕС.

„Българският народ има право да знае, когато се харчат неговите милиарди“, подчерта президентът.

Държавният глава изрази притеснението си, че заради липсата на доверие и на експертност да бъде направен един проект по правилата, България е пред опасност от спиране на средства от европейските фондове.

#Росен Плевнелиев #България #подкрепя #създаване #европейски енергиен съюз #"Южен поток"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници