Разпознаването на жестове ще е важна част от бъдещите телефони Lumia

Разпознаването на жестове ще е важна част от бъдещите телефони Lumia
A A+ A++ A

Microsoft ще се опита да добави в бъдещите си телефони с Windows Phone и възможности за разпознаване на жестове като тези в сензора Kinect, твърди информация от източници на The Verge. Става въпрос за моделите от висок клас, като тази година ще бъде представен поне един такъв телефон, който ще позволи управление на интерфейса и приложенията без докосване на пръст до екрана.

Технологията носи името 3D Touch или Real Motion и се разработва от години в Nokia. Първото устройство с разработката е с кодовото име McLaren и ще дебютира по-късно през годината, като ще се предлага от много от американските оператори. Наскоро името беше разкрито от @evleaks, а според The Verge става дума за наследник на Lumia 1020, който също ще има издадена камера с много висока резолюция.

McLaren ще разполага с различни хардуерни сензори за употреба от 3D Touch, но технологията засега няма да бъде достъпна до другите партньори в екосистемата на Windows Phone. Ще се поддържат познати функции като например приемане на разговори с вдигане на телефон до ухото, активиране на високоговорителя с поставяне на телефона на масата и прекъсване на разговор с поставяне на устройството в джоб. Сензорите ще поддържат и функции като изключване на звука при покриване на телефона с ръка или изчистване на нотификации чрез махване с ръка над екрана.

Microsoft ще се опита да включи и разпознаване как се държи телефонът, което ще позволи на устройствата да изключат автоматичното завъртане на интерфейса, ако потребителят например се намира в леглото. Страничните повърхности на смартфоните също ще се използват за управление на системата - така ще можете да мащабирате снимката с плъзване на пръст върху страничната повърхност на телефона. По този начин компанията ще се опита да елиминира бутоните, включително и този за включване - това ще се прави просто чрез стискане на телефона.

Първоначално Microsoft е възнамерявала да представи технологията с Windows Phone 8.1 и с телефона Nokia Goldfinger, но по-късно премиерата е била отложена за допълнителен ъпдейт, който ще дойде по-късно през годината. Като част от 3D Touch компанията ще направи и промени в интерфейса на Windows Phone. Така например нов режим MixView ще даде възможност на потребителя да постави пръст над Live плочка и да натисне във въздуха за показването на множество по-малки плочки, които имат отношение към конкретното приложение.

http://www.theverge.com/2014/6/9/5792802/microsoft-3d-touch-real-motion-windows-phone-features
http://www.wpcentral.com/microsofts-next-flagship-windows-phone-november-3d-touch

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници