Порошенко разговаря с Путин и Меркел, иска буферна зона с Русия

Порошенко разговаря с Путин и Меркел, иска буферна зона с Русия
Порошенко иска буферна зона по границата с Русия. Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Руският президент Владимир Путин разговаря по телефона с украинския си колега Петро Порошенко. Двамата са обсъдили отношенията между Киев и Москва, както и "евентуалното прекратяване на огъня в Югоизточна Украйна".

Путин е изразил безпокойство във връзка с гибелта на руски журналисти в района на Луганск. Той е обърнал внимание на необходимостта да се гарантира сигурността на представителите на медиите, които работят в зоната на конфликта в Украйна.

Порошенко на свой ред е изказал своите съболезнования във връзка с гибелта на журналистите. Той е уверил Путин, че виновниците ще бъдат наказани и ще бъдат взети мерки за гарантиране на сигурността на представителите на медиите.

Това обаче не е бил единственият важен телефонен разговор на украинския президент във вторник вечер. Той се е чул и с германския канцлер Ангела Меркел, като двамата са говорили за мирните си инициативи, предстоящото подписване на 27 юни на икономическата част от споразумението за асоцииране на Киев с ЕС, както и по въпроси, свързани с преговорите за газа.

Както съобщи пресслужбата на Порошенко, той е информирал Меркел за основните принципи за изпълнение на плана за уреждане на конфликта в Източна Украйна и е казал, че за да засили контрола по границата, му е необходима помощ от ЕС и САЩ, предаде ИТАР-ТАСС. Меркел е подкрепила стъпките за изпълнение на плана.

Порошенко е говорил за необходимостта от създаване на десеткилометрова буферна зона на границата, за изтегляне на незаконните въоръжени формирования, освобождаване на окупираните административни сгради, възстановяване на работата на местните органи на властта и на централните телевизии и радиостанции.

Преди месеци Украйна забрани вноса на оръжие в Русия, но бе разрешена продукцията с двойно предназначение като например двигатели за хеликоптери. Порошенко обаче забрани и каквото и да било сътрудничество с Русия във военната област. Това стана по време на заседание на Съвета за национална сигурност в понеделник. Според експерти от разрива във военната сфера ще пострадат 79 украински и 859 руски отбранителни завода.

#Петро Порошенко #Украйна #Владимир Путин #Ангела Меркел

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници