Ислямисти атакуваха най-голямата петролна рафинерия в Ирак

Ислямисти атакуваха най-голямата петролна рафинерия в Ирак
Ислямистите атакуваха най-голямата рафинерия в Ирак. Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Ислямисти нападнаха най-голямата петролна рафинерия в Ирак. Това става на фона на нарастващите страхове, че бунтовниците съвсем скоро ще атакуват столицата Багдад. 

Ислямистите атакуваха рафинерията в северния град Байджи с картечен и минометен огън. Те нападнаха едновременно трите входа на огромния комплекс.

Според властите, цитирани от Ройтерс, джихадистите успели да нахлуят и сега контролирали 75% от рафинерията Байджи, на 210 километра северно от Багдад. Правителствените сили са направили нови въздушни атаки по военните, прииждащи към столицата.

Във вторник от рафинерията бяха евакуирани всички чуждестранни работници. Тя беше обсадена, откакто сунитските бунтовници от „Ислямска държава в Ирак и Леванта“ започнаха военната си офанзива миналата седмица.

Байджи съдържа повече от четвърт от целия петролен капацитет на страната, който отива за вътрешно потребление като петрол, олио и бензин, съобщават властите за АП.

Би Би Си съобщава и за боеве в западния град Рамади.

В същото време САЩ заявиха, че са готови да продължат диалога с Иран по повод ситуацията в Ирак. От Държавния департамент обаче подчертаха, че подобно партньорство трябва да бъде внимателно обмислено.

„Не става въпрос за военно сътрудничество. Всъщност ние не смятаме, че фокусът изобщо трябва да е върху военното присъствие в Ирак. Въпреки това всяка страна, която смята, че Ирак има нужда от единство, а насилието подклажда напрежение в целия регион, споделя нашето мнение“, заявява говорителят на Държавния департамент Дженифър Псаки.

На фона на продължаващите размирици бойци от групировката „Ислямска държава в Ирак и Леванта“ отвлякоха 60 чуждестранни работници, сред които 15 турски граждани. Те участвали в строителни работи в иракската провинция Салах ал Дин. В град Мосул миналата седмица при две различни нападения бяха отвлечени 80 турци.

#Ирак #Багдад #САЩ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници