Бедствено положение в няколко общини, днес - отново градушки

Бедствено положение в няколко общини, днес - отново градушки
с. Чавдар
A A+ A++ A

Софийският областен щаб за изпълнение на плана при бедствия и за взаимодействие с Националния щаб е бил свикан, съобщиха от администрацията.

Поради влошените метеорологични условия (дъжд, градушка и ураганен вятър) в община Чавдар е обявено бедствено положение, а в общините Мирково и Златица - частично бедствено положение.

Щабът координира неотложните аварийно-възстановителни работи, възникнали на територията на цялата област с Областно пътно управление, областната дирекция на МВР, областното управление “Пожарна безопасност и защита на населението” и кметовете на общини.

Екип на ЧЕЗ вече отстранява авария в електрозахранването на територията на община Чавдар.

Големи са щетите и в карловското село Климент след снощната буря, допълва кметът на селото Мано Манов пред „Фокус”. По думите му бурята е разрушила много сгради, селскостопански постройки и навеси. Заради голямото количество дъжд, който е паднал в района, реките, които се стичат от Балкана са залели селото. „Всички пътища са в окаяно състояние”, каза Манов.

По думите му водата ще бъде изпомпана, но щетите за пострадалите семействата и за кметството са големи. „В безизходица сме”, каза Мано Манов и добави, че в момента се прави оглед на щетите нанесени от бурята в Климент.

Мълния е ударила три карловски квартала, допълва Нова ТВ. Изгорели са електроуредите на десетки домакинства. По думите на хората това се случва за втори път тази година. Сервизите в града са затрупани с работа. Затова потърпевшите са внесели подписка до електроразпределителното дружество, с която настояват да ги обезщетят.

"Гръмоотвод по нашата мрежа няма, защото в света не се предвижда да има. Има заземители. Няма никакви поражения по мрежата от тази мълния – няма никакви прекъсвания по мрежата”, каза Петър Костадинов, говорител на EVN България. По думите му предстои да се види дали в къщите е имало гръмоотводи, чиято цел е да предпази от мълнии.

Днес отново ще има силни бури и много дъжд, в следобедните часове – придружени от гръмотевици и временно усилване на вятъра, съобщиха от НИМХ.

По-значителни ще са валежите в източната половина от страната. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток. Максималните температури, в повечето места, ще са между 19 и 24 градуса, в София - около 21.

Над планините ще бъде облачно, с валежи от дъжд, на много места интензивни и с гръмотевични бури. Ще духа умерен, по високите и открити части – до силен северозападен вятър, с тенденция до края на деня да се ориентира от север.

По Черноморието ще остане облачно и с валежи, на места придружени от гръмотевици. Ще духа умерен, след обяд и привечер – до силен вятър от изток-североизток. Максималните температури ще са между 19 и 22 градуса. Вълнението на морето ще е 2-3 бала. Температурата на морската вода е 23-25 градуса.

Жълт код за силни валежи и висока гръмотевична активност е обявен за 17 области в страната - Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Разград, Силистра, Добрич, Варна, Разград, Шумен, Бургас, Ямбол и Сливен.

Там се очакват значителни валежи с количества между 15 и 30 л/кв.м.

#бедствено положение #Златица #Чавдар #времето

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници