Преди години Nokia платили милиони откуп за Symbian

Преди години Nokia платили милиони откуп за Symbian
A A+ A++ A

От финландския сайт MTV (без връзка с музикалната телевизия) идва една доста интересна история за Nokia, която по-късно беше потвърдена и от Reuters. В края на 2007 и началото на 2008 година Nоkia се сблъскали със сериозна заплаха за мобилната операционна система Symbian и били принудени да платят значителна сума, за да я предпазят от сериозен пробив в сигурността.

Група изнудвачи се били сдобили с ключове, които позволявали подписването на всяко приложение за Symbian, така че то би получило достъп до всички части на системата. Това на свой ред би отворило възможност за разпространение на зловреден код в най-популярната мобилна операционна система, така че не е изненадващо, че Nokia били склонни да платят милиони, за да предпазят Symbian от това.

Въпреки че Nokia получили уверение, че ключовете няма да бъдат използвани, в случай че откупът бъде заплатен, те решили да намесят и полицията. Надявали се, че след като оставят няколко милиона долара като откуп на паркинг на увеселителен парк, изнудвачите ще бъдат заловени, но те някак успели да приберат сумата и да се измъкнат. Извършителите не били заловени, но Nokia най-вероятно са останали доволни, че операционната им система е останала защитена.

http://www.mtv.fi/uutiset/rikos/artikkeli/nokia-maksoi-miljoonia-kiristajalle/3448774
http://uk.reuters.com/article/2014/06/17/us-nokia-idUKKBN0ES1UC20140617

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници