Градушки, порои и мълнии съсипват страната

Градушки, порои и мълнии съсипват страната
Градушка и смерч в общините Златица и Пирдоп, както и в софийското село Мирково са нанесли сериозни щети на реколтата, на сгради и автомобили. Градушката на места достига до 20 сантиметра. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Бедственото положение обхваща почти цялата страна, а неспиращите дъждове утежняват още повече нелеката ситуация, особено в селата и по-малките градове.

Мълния изпепели половин автогара

Чакалнята на автогарата във Върбица изгоря при пожар, възникнал от паднала мълния снощи в 22:41 ч. Конструкцията на автогарата е метална, от сандвич-панели, но пламнал стиропорът, който е в нея за изолация.

Веднага била изпратена колата на местния пожарникарския участък. До 00:30 ч.  огнеборците загасили огъня. Половината автогара обаче – частта на чакалнята, била унищожена.

Автогарата нямала гръмоотвод, обясниха от пожарната.

Дъждът събори част от къща в Стара Загора

в кв. „Лозенец“. Живеещите в нея не са пострадали. Евакуирани са и са прекарали нощта при съседи. Помещения в други пет къщи са наводнени.

На снимката горе: Средногорието (снимка - БГНЕС)

Областният управител Живка Аладжова посети късно снощи района и направи оглед заедно със спец екипи, които отводнили част от помещенията, за да се ограничат щетите и да се избегнат рискове за здравето на хората.

Аладжова ще съдейства пред БЧК за предоставяне на одеяла, дезинфектанти и питейна вода на пострадалите семейства. Те ще имат възможност и да кандидатстват в дирекция "Социално подпомагане" за

еднократна помощ в размер на 325 лева

съобщиха от пресцентъра на общината.

В Община Стара Загора следва да бъде назначена общинска комисия за установяване и оценка на щетите в засегнатите къщи, която трябва да предостави резултатите от огледа на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет.

Градушка и ураганни ветрове обрулиха Средногоерието

отнясйки покриви на къщи в селата Чавдар и Мирково. В село Челопеч има наводнени мазета, а Църквище и Карлиево са буквално "обрулени", разказаха жители на населените места.

Обстановката в подбалканските села е напрегната. В общините Чавдар, Мирково и Златица е обявено бедствено положение. Градушката и смерчът връхлетели снощи района са нанесли сериозни щети на реколтата, на сгради и автомобили. В Пирдоп има разцепени на две дървета и паднали електрически стълбове. Натрупаните ледени топчета по пътищата са повече от педя.

Лозята и листата на дървета са на земята –

като зимен пейзаж по средата на юни е

оплакаха се жители на Челопеч. Приземните етажи и мазета на десетки къщи плуват във вода. Допълнителен проблем създават и изкопните работи по улиците на селото, заради прокарването на газ, следствието на което канализацията е преляла в домовете на хората.

Положението е изключително тежко на много места в страната.

На снимката горе: Златица (снимка - БГНЕС)

40 жилища в Карлово ударени от мълния

засегнала три квартала от града. Изгорели са електроуредите на десетки домакинства. По думите на хората това се случва за втори път тази година.

Сервизите в града са затрупани с работа. Затова потърпевшите са внесели подписка до електроразпределителното дружество, с която настояват да ги обезщетят.

"Гръмоотвод по нашата мрежа няма, защото в света не се предвижда да има. Има заземители.

Няма никакви поражения по мрежата от тази мълния

няма никакви прекъсвания по мрежата", каза Петър Костадинов, говорител на EVN България.

По думите му предстои да се види дали в къщите е имало гръмоотводи, чиято цел е да предпази от мълнии. "Имаме подадени жалби от 14 клиента. От днес започваме да организираме огледи на място, за да опишем изгорелите електроуреди и да проверим откъде и как е влязла самата мълния", уточни Костадинов.

„Ако се докаже, че дружеството има вина, ние ще възстановим щетите", заяви още той.

София също е засегната –

без електричество са части от Банкя, Горна баня, Герман и Подуяне

От дъждовете, но и немарливост, има опасност да загубим уникалните разкопки на древна Сердика, в центъра на столицата. Те са потънали в огромни зелени локви, пълни с кал и стърчащи треви, които достигат височината на малки дръвчета.

На снимката горе: Археологическите разкопки в центъра на София (снимка - Даниел Димитров)

Тази потресаваща картина ще видят само след два месеца представителите на Европейската комисия, които ще избират кой български град ще стане европейска столица на културата през 2019 г.

Гръм удари близо до терена в Царско село по време на

Европейското Гран при по стрелба с лък и  състезанието беше прекратено

Докато във вчерашната следобедна сесия се провеждаха квалификациите в женския рекърв и мъжкия компаунд, над София се разрази страшна буря и гръмотевица удари съвсем близо до състезателите. След инцидента организаторите спряха надпреварата и класирането беше направено на база моментните резултати.

"Беше страшно. Направо все едно падна бомба. Токът в комплекса спря", разказа генералният секретар на Българската федерация по стрелба с лък Калинка Иванова.

Три села в община Поморие са без ток

Големи са щетите в карловското село Климент – има разрушени сгради, селскостопански постройки и навеси. Заради голямото количество дъжд, който е паднал в района, реките, които се стичат от Балкана, са залели селото.

Валежите продължават и днес. Жълт код е обявен в 17 области на Северна и Източна България.

В 8 области в Северна България ще вали обилен дъжд. Там се очакват значителни валежи с количества между 15 и 30 л/кв.м. Ще има и гръмотевици.

Очаква се и покачване на нивата на реките в по-голямата част от страната.

На снимката горе: След градушката и смерча в общините Златица и Пирдоп (снимка - БГНЕС)

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници