Официално: Крал Фелипе VI оглави Испания

Официално: Крал Фелипе VI оглави Испания
Крал Фелипе Шести оглави Испания. Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Новият крал на Испания - Фелипе Шести, бе провъзгласен за държавен глава на церемония в парламента. Преди минути отреклият се от престола негов баща Хуан Карлос I предаде на новия крал червения пояс – символ на главнокомандващ на Въоръжените сили на страната. Припомняме, че в сряда вечерта Хуан Карлос подписа закона за слизането си от власт, което беше последната формалност преди предаването на короната.

Новият крал, облечен във военна униформа и подкрепян от съпругата си Летисия и двете си дъщери, положи клетва в парламентарната зала. В своята реч Фелипе Шести изрази уважението си към Парламента и нацията, като сподели емоцията си да стане монарх на „една велика нация“, на която се възхищава и която обича.

Фелипе не пропусна да изрази почитта си и към „невероятното“ наследство от четиридесетгодишното управление на баща си, особено след връщането на демокрацията, последвала смъртта на диктатора Франциско Франко през 1975 година. Новият испански крал благодари и на майка си, кралица София, за отдадения й на испанския народ живот, съобщава Си Ен Ен.

Фелипе изрази нуждата си като монарх да обедини страната и да работи с политически лидери, закле се да следва задълженията си, да остане верен на народа и да защитава интересите на Испания.

„Държавният глава трябва да е пример за честно и достойно поведение“, заяви още Фелипе Шести, вероятно поради скандалите с кралската фамилия в последно време. 

Церемонията бе по-скоро прокламация, отколкото коронация, без присъствието на международни гости и пищна церемония. На фона на икономическата криза, кралското семейство не иска предаването на короната да е свързано с много разходи.

#Фелипе Шести #Испания #Хуан Карлос

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници