Сбогом, шум, здравей, удоволствие от музиката

Сбогом, шум, здравей, удоволствие от музиката
A A+ A++ A

Една от най-иновативните функции, които за пръв път намериха място в мобилни продукти, е опцията за цифрово редуциране на околния шум, която Sony вгради в Xperia Z2 и Xperia Z2 Tablet. Тя работи в комбинация със специални слушалки и на практика е в състояние да ви изолира до голяма степен от околния шум, за да ви остави да се насладите на музиката. Каква е тайната?

Слушалките с активна система за редуциране на шума не са от вчера, а принципът им на действие е един и същ; те са снабдени с допълнителни микрофони, които следят за нивото и количеството на фоновите шумове и изпращат информацията към специален процесор. Той анализира ситуацията и генерира звукова вълна със същата честотна характеристика като шума, но с обратна фаза. Така тя елиминира голяма част от външния шум и до ушите на потребителя стига много повече от музиката, която слуша.

Подобни системи обаче изискват и допълнително захранване чрез батерии, което прави слушалките по-обемисти и тежки. Sony решава да направи нещо по-различно, като премества необходимата електроника и захранване в телефона и така може да направи слушалки, които са много по-компактни, а и по-евтини. Това е моделът MDR-NC31EM, пълната функционалност на който може да се използва само с Xperia Z2 и Xperia Z2 Tablet.

Всяка от слушалките е снабдена с микрофон, който отчита околния шум и препраща данните към устройството, където те се анализират и след това се връща съответната звукова вълна, която се смесва с музиката. Резултатът е впечатляващ, както успяхме да се убедим сами. На практика фоновият шум не се елиминира напълно, но се редуцира много сериозно и определено не се намесва дразнещо в слушаната музика.

Функцията може да е винаги активна или да се включва автоматично според околните условия, а по отношение на настройките има три режима на работа - автобус/влак, самолет и офис, като в зависимост от избраното осигурява съответната обработка на звука. Като бонус слушалките могат да се ползват и за провеждане на разговори, но тази функция може и да не работи с устройства, които нямат 3,5 мм жак с 5 аудиоконтакта.

По отношение на техническите характеристики слушалките имат честотен диапазон от 20Hz до 20 000Hz и използват 13,5 mm говорители, които осигуряват много добър звук с плътни ниски честоти и отчетливи високи. Снабдени са с кабел с дължина 1 метър, тежат 21 грама и идват в комплект с 3 силиконови накрайника с различни размери. Sony MDR-NC31EM струват около 30-40 евро, но в България те са поставени в комплекта на Sony Xperia Z2, така че родните фенове на качествения звук ще ги получат, без да плащат допълнително.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници