27 къщи в кв. "Аспарухово" са пред срутване

27 къщи в кв. "Аспарухово" са пред срутване
Десетки къщи са пред срутване във Варна. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

27 заповеди са издадени за моментално напускане на засегнато от потопа къщи във варненския квартал „Аспарухово”. Те са застрашени от срутване във всеки момент. 

Отводняването и почистването на квартала продължава с пълна сила. Някои от засегнатите детски градини ще отворят врати в следващите ден-два. Правят се постоянни проби на питейната вода.

Все още няма официална информация, че две от децата, които се издирват, са намерени.

В същото време главният архитект на Варна Виктор Бузов заяви в понеделник пред Нова телевизия, че над 50% от къщите в "Аспарухово" са незаконни.

Незаконното строителство в квартала, съчетано с незаконна сеч на гората над него, са сред обясненията за силното наводнение с над 10 жертви.

"Трябва да се вземат спешни и категорични мерки, за да не се случват такива неща повече. В цяла България тези махали са ситуирани в места, които са водосбори", коментира Бузов и посочи, че "тези къщи се появяват за 24 часа".

Архитектът заяви, че има изработени проекти за отводнителни канали в двете дерета, но ако бяха намерени пари за изграждането им, къщите е трябвало да бъдат съборени.

#Варна #Аспарухово

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници