Орешарски: Кабинетът се справи добре

Орешарски: Кабинетът се справи добре
Оставам оптимист, че ще може да направим тази година първа на по-отчетлив икономически растеж след пет години на икономическа депресия, заяви Орешарски. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Бих оценил сравнително високо работата на кабинета. Успяхме да свършим преобладаваща част, за да не кажа всичко, от ангажиментите, които бяхме поели в програмата, одобрена от парламента, отнесена разбира се към едногодишния период, заяви премиерът Пламен Орешарски, съобщиха от пресслужбата на Министерски съвет.

Той подчерта, че политическата конюнктура и политическата нестабилност, на която бяхме свидетели в последната една година, трудната работа на парламента – е далеч извън компетенциите на кабинета.

"Що се касае за несвършената работа, не можахме да стартираме, макар че направихме много подготовка през този период, някои важни реформи в сферата на здравеопазването, администрацията, които така или иначе трябва да се свършат. Бих призовал следващия кабинет по-експедитивно, при съответна разбира се парламентарна подкрепа, да не изоставя тези задачи", каза Орешарски.

"Оставам оптимист, че ще може да направим тази година първа на по-отчетлив икономически растеж след пет години на икономическа депресия", отбеляза министър-председателят в интервю за Блумбърг ТВ и ТВ България он еър.

"Наблюдаваме макроикономическите данни. До май месец всички те бяха възходящи. Сега очаквам с интерес данните за юни и за юли. Вероятно ще има някакви колебания, но не мисля, че ще са драматични, които да обърнат тенденциите",добави премиерът.

По думите му икономическият растеж от около 1,5% за първото тримесечие е обнадеждаващ.

"Има и всички предпоставки да се реализира прогнозата от малко над 2% за тази година. Наблюдаваме макар и скромен ръст в потреблението, има и ръст в инвестициите, което е предпоставка да се реализира този икономически растеж", изтъкна Орешарски.

Относно предизвикателствата пред България до края на годината премиерът изтъкна политическата ситуация.

"Сега ще влезем в период на служебен кабинет, ново правителство, което ще влезе най-вероятно към края на тази година", отбеляза министър-председателят.

Според него това може да бъде свързано с известни колебания в приходната част в бюджета, както и с малко допълнителен натиск върху разходната част.

"Така че има известни рискове пред изпълнението на бюджета, но мисля, че са управляеми или остават в границите на управляеми рискове", каза премиерът Орешарски.

#Орешарски #Пламен Орешарски #Кабинет #правителство

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Акценти

Инбет Казино