Порошенко нареди: Акцията в Източна Украйна продължава

Порошенко нареди: Акцията в Източна Украйна продължава
Порошенко бе категоричен, че операцията в Източна Украйна трябва да продължи. Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Президентът на Украйна Петро Порошенко заяви в събота вечер, че военната операция в източната част на страната продължава.

„Продължава операцията по освобождаване на Донецка и Луганска област”, посочи президента, цитиран от своята пресслужба. Освен това той обеща помощ на жителите на Славянск и допълни, че още в събота в града трябва да бъдат доставени хранителни продукти.

Президентът също така заяви, че е подписал указ за награждаване на военнослужещите, които особено са се отличили в операцията край Славянск.

Украинската армия в събота си върна контрола над Славянск и Краматорск, след като проруските сепаратисти избягаха в резултат на голяма военна офанзива, съобщиха властите, цитирани от ДПА. Украинското национално знаме бе издигнато върху кметството на Славянск.

Малко преди изявлението на Порошенко ИТАР-ТАСС цитира пресслужбата на украинското правителство, според която премиерът Арсений Яценюк е обявил приключване на операцията в Краматорск и Славянск. Той е наредил в еднодневен срок да бъде възстановен нормалният ритъм на живот в градовете.

Говорителят на Съвета за национална сигурност на Украйна Андрий Лисенко съобщи, че украинските сили са влезли в събота в Краматорск и посочи, че основните административни и обществени сгради се проверяват за възможно миниране.

Съобщава се, че в Славянск има отделни гнезда на съпротива от страна на проруските опълченци, но преобладаваща им част се е предислоцирала на други места в Донецка област, като част от тях е влязла и в самия Донецк.

Междувременно стана ясно, че в нощта срещу неделя  най-малко 80 души са били приети в болници в Луганск, предаде ИТАР-ТАСС като се позова на източници от Луганската народна република. Хората са пострадали в резултат на бомбардировки, извършвани от украинските служители по сигурността.

По думите на Виктор Авакян, "министър на здравеопазването" на Луганската република, сред ранените има 56 цивилни граждани и 24-ма бунтовници.

В източната част на Украйна, продължава военната операция.

#Петро Порошенко #Украйна #Киев #Донецк #Арсений Яценюк

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници