Лавров вижда единен съюз между ЕС и Русия

Лавров вижда единен съюз между ЕС и Русия
Лавров заяви, че България е важен партньор на Русия, след като пристигна на двудневна визита в София. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

„Във външната си политика Русия последователно изхожда от това, че решение на глобалните и регионалните проблеми трябва да се търси чрез сътрудничество, чрез намиране на компромиси. Смятаме, че върху такава основа Русия и ЕС – двамата най-големи играчи на европейския континент, ще могат в перспектива да се придвижат към реализирането на идеята за създаване на единно икономическо и хуманитарно пространство от Атлантика до Тихия океан – разбира се, с участието на всички други заинтересувани държави.“

Това заяви в интервю за „Фокус“ министърът на външните работи на Руската федерация Сергей Лавров при посещението си в София.

Той смята, че за реализацията на тази амбициозна задача има всички необходими предпоставки – общи цивилизационни, културни корени, висока степен на взаимно допълване между икономиките, придържане към единни правила на търговията в съответствие с нормите на Световната търговска организация (СТО).

„Разглеждаме България като важен партньор, диалога с който изграждаме по прагматичен и конструктивен начин. За нас руско-българските отношения са ценни сами по себе си – убедени сме, че те не трябва да стават заложници на външните фактори, да зависят от колебанията на политическата конюнктура“, каза още Лавров.

Първият дипломат на Русия смята, че в този контекст особено важно е  „членството на България в Европейския съюз да не влияе негативно върху двустранното ни сътрудничество, включително върху реализирането на взаимноизгодните съвместни проекти, в това число в областта на енергетиката“.

Лавров пристига на двудневно посещение в страната ни в понеделник, в рамките на което ще се срещне с премира Пламен Орешарски, президента Росен Плевнелиев, външния министър Кристиян Вигенин и председателя на Народното събрание Михаил Миков.

 

#Сергей Лавров #София #Росен Плевнелиев #Русия #Михаил Миков #Пламен Орешарски

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници