Проруски сепаратисти свалиха два украински самолета

Проруски сепаратисти свалиха два украински самолета
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Военното министерство на самопровъзгласилата се Луганска народна република обяви, че проруските сепаратисти са свалили два украински самолета и са пленили екипажите. По-рано министърът на отбраната на Украйна Валерий Гелетей съобщи, че самолетът АН-26, изпълнявал задачи в рамките на антитерористичната операция в Източна Украйна, е свален от руска територия.

„Да, потвърждаваме че бяха свалени два самолета и бяха пленени няколко души. Докладваха ми за двама пленени“, заяви за РИА Новости военният министър на Луганската народна република Игор Плотницки.

Самолетите са свалени с преносими ракетно-зенитни комплекси ПЗРК от територията на Луганск.

„Първият самолет беше разузнавателен, а вторият десантен“, коментира Плотницки.

Междувременно парламентът на Украйна предложи на президента Петро Порошенко да въведе военно положение в Луганска и Донецка област, предаде Интерфакс.

В телефонен разговор президентът на САЩ Барак Обама и британският премиер Дейвид Камерън са призовали Русия незабавно да предприеме мерки за деескалирането на напрежението в Украйна, предаде ИТАР-ТАСС.

Двамата лидери са изразили безпокойство по повод нарастващото напрежение и продължаващото насилие в източната част на Украйна. 

„Това включва необходимостта да осигури двустранно прекратяване на огъня, което да се спазва от подкрепяните от Русия сепаратисти, създаването на ефективен механизъм на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа  за мониторинг на границата, подготовката на „пътна карта“ за преговорите в рамките на контактната група и освобождаването на всички заложници“, заявиха от Белия дом.

#Луганска народна република #Украйна #Русия #Луганск

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници