Продавачът на “Булгартабак“ напуска поста

Продавачът на “Булгартабак“ напуска поста
Атанас Бостанджиев постигна в Лондон мечтата си по филма "Играчът"
A A+ A++ A

Българинът Атанас Бостанджиев, който изигра ключова роля в продажбата на “Булгартабак холдинг” на руската Външнотърговска банка (ВТБ) преди три години, напуска шефския пост в лондонското й поделение VTB Capital International.

Финансистът обясни оттеглянето си в кратко електронно съобщение до медиите, описвайки го като "планирано решение", договорено с ВТБ Груп. "Сега ще взема безценния опит, който придобих с банката в новите си роли и очаквам с нетърпение новите възможности", пише той.

Функциите му като ръководещ задграничните операции на най-голямата руска инвестиционна банка ще поеме временно главният финансов директор Ник Хът, информира пресслужбата на VTB Capital, цитирана от Bloomberg.

Бостанджиев се премести във VTB Capital от Goldman Sachs Group Inc през май 2011 г. Преди това той заемаше ръководна позиция и в Merrill Lynch & Со в Лондон.

Първите коментари след новината за оттеглянето на Бостанджиев свързаха оставката му с жегата около Корпоративна търговска банка. Вероятно негова преценка е довела миналата пролет до купуването от VTB Capital International на 594 хил. акции на КТБ, равни на 9,9% от капитала на затворения днес трезор. Рисковата инвестиция бе тема на публикации в руската преса още преди седмица. От софийския офис на компанията отклониха спекулациите с обяснение, че по-скоро неуспешни бизнес начинания в други държави в последните две години са довели до това решение.

Сбъдната приказка

Пътят на Атанас Бостанджиев от бургаското школо до високите позиции в лондонското Сити е като сбъдната приказка. В ранните години на демокрацията поел към Америка чрез фондация за обмен на ученици. Живял в щатско семейство, завършил гимназия в Лас Вегас. После спечелил стипендия в "Уошингтън колидж".

Насочил се към инвестиционно банкерство под влияние на филм, който бил гледал в България в седми или осми клас - "Играчът". „Това ми беше мечта, която исках да осъществя“, признава успелият днес банкер. По неговите думи инвестиционното банкерство е наистина много успешен, сложен бизнес, който не всички могат да правят. „Според мен той принадлежи на специален кръг хора. Не го казвам като някаква надувка, изтъкване, но те наистина трябва да бъдат играчи, за да бъдат успешни инвестиционни банкери“, обяснява Бостанджиев.

Прехвърлянето му от САЩ в Европа също е низ от щастливи обрати: „Университетът ми в САЩ имаше връзки с "Майнц юнивърсити" в Германия. Кандидатствах там и така всъщност отидох в Германия. Не знам за добро или за лошо, тяхната образователна система ми се стори много скучна и де факто още след половината на първия семестър взех Yellow Pages с всички инвестиционни банки във Франкфурт и първата, с която се свързах, беше Merril’s. За мое щастие с много упоритост успях да започна там“. След това го изпратили за лятото в Лондон и попаднал в отдел за търговия с валута в Източна Европа, Близкия Изток и др.

#Корпоративна търговска банка #КТБ #Булгартабак #VTB Capital #Атанас Бостанджиев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници