Срив на износа на еврозоната към руския пазар

Срив на износа на еврозоната към руския пазар
Последните данни на Евростат показаха срив на износа на еврозоната към руския пазар. Снимка: temadaily.bg
A A+ A++ A

Последните данни на Евростат показаха срив на износа на еврозоната към руския пазар. Еврото поскъпва след срива от предходните дни и след като окончателните данни за инфлацията в еврозоната през юни потвърдиха прогнозите за ръст на потребителските цени с 0.5% на годишна база. Единната валута печели 0.07%, до 1.3535 долара.

Наложените в сряда санкции спират достъпа до доларово кредитиране за водещи руски компании, а действията на ЕС ще ограничат и ликвидността в евро за руската икономика.

Засилването на напрежението между Вашингтон и Москва и неуспехът за избор на комисар за външната политика и председател на Европейския съвет, заради кризата в Украйна дадоха повод за бягство от риск в Европа.

Източните страни-членки и най-вече държавите от Прибалтика настояват за по-твърда позиция срещу Русия.
Европейският съвет нареди на Европейската инвестиционна банка временно да спре отпускането на пари за руски проекти. В бюджета на ЕС има предвидени 450 млн. евро за подпомагане на развитието на Русия, които вероятно ще бъдат спестени. Възможни са ограничения и във финансирането, отпускано за руските компании от Европейската банка за възстановяване и развитие.

 

#Евростат #долара #пазар #Москва #Вашингтон #Украйна #ЕС #еврозоната

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници