Таско Ерменков: Правителството имаше зависимости от бизнес кръгове

Таско Ерменков: Правителството имаше зависимости от бизнес кръгове
A A+ A++ A

Кабинетът на Пламен Орешарски имаше зависимости от бизнес кръгове, но си вършеше добре работата - това мнение изрази пред bTV депутатът от левицата Таско Ерменков, който бе сред осмината народни представили, гласували „против“ оставката.

„Правителството имаше зависимости от кръгове, свързани с банкови системи, медийни изяви, медийни империи. Подчинени, да кажем, на хора с бизнес интереси“, каза депутатът.

Но негативите от тези зависимости според него не са големи. „Не бих рекъл, че правителството е обслужвало бизнес интереси на стойност, имаше несъвсем прозрачна политика на вземане на решения. Но в по-голямата си част вършеше добре работата си.“

Обяснението си Ерменков поднесе с въпрос: „Дали в последните 25 години е имало правителство, което да е било напълно независимо?“.

За настъпилото колебание в редиците на левите избиратели обяснението на Таско Ерменков е, че социалистите са били наказани от избирателите си на евровота, защото са се опитвали да правят компромиси „в името на една стабилна държава“, но е липсвала прозрачност „кой кога взема решенията“. Често пъти в парламента са били вземани спонтанни, а не аргументирани решения.

Ерменков отново заяви подкрепата си за бившия кабинет, а за гласувалите „за“ оставката му каза: „Тези, които гласуваха „за“, го направиха не защото са против това правителство, а защото осъзнаха, че няма живот – не защото е лошо, а защото парламентът не отговаряше на неговия капацитет“.

На въпрос дали БСП ще спазят трите изисквания, които президентът постави вчера пред парламента, депутатът заяви, че са съгласни с актуализацията на бюджета на НЗОК, но не и на държавния; банковият въпрос трябвало да се решава от БНБ; а вариант служебен кабинет, който да се ползва с правомощия на редовния, бил опит на държавния глава да спести на държавата парламент.

#оставката #БСП #Таско Ерменков #Пламен Орешарски

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници