Влияе ли кафето на сърцето?

Влияе ли кафето на сърцето?
A A+ A++ A

Хората, които умерено пият кафе, не са по-застрашени от сърдечносъдови болести или рак, а в същото време вероятността да развият диабет тип 2 е с 23% по-малка, става ясно от германско проучване на 40 000 души в продължение на 9 г., пише вестник „24 часа“.

Резултатите на екипа, ръководен от Анна Флоегел от германския институт по хранене, са публикувани в „Америкън джърнал ъв клиникъл нютришън“. „Нашите данни показват, че консумацията на кафе не е вредна за здравето на възрастни хора и не ги грози повишен риск от хронични болести“, казва Флоегел пред „Ройтерс“. 

По отношение на болестите на сърцето и рака показателите на заболеваемост на пиещите повече от 4 чаши кафе (по 150 мл всяка) и останалите са пренебрежимо близки – около 10% и от двете групи. От диабет тип 2 са заболели 3,2% от пиещите 4 чаши кафе и 3,6% от непиещите. 

Това обаче не означава, че кафето само по себе си пази от диабет тип 2, а че химически вещества в него биха могли да повлияят позитивно на метаболизма. „Ние не окуражаваме хората да започнат да пият кафе, но и няма причина за намаляване на напитката от тези, които нямат здравословни проблеми“, обяснява проф. Роб ван Дам.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Акценти

Инбет Казино