Слънцето помага срещу депресия

Слънцето помага срещу депресия
A A+ A++ A

Слънцето създава настроение и пази от депресивни състояния. Този всеизвестен факт вече е доказан и научно чрез изследване на специалисти от университета в Бристол, пише вестник „Труд“, позовавайки се на в. „Дейли мейл“.

Учените установиха, че децата, при които има недостиг на „слънчевия“ витамин Д, са по-склонни да развият нервно разстройство и депресия в тийнейджърската си възраст. Проучването им обхванало 2700 малчугани на възраст между 9 и 13 години. В хода на наблюдението изследователите открили, че децата с високо количество на витамина са с 10% по-малко предразположени към депресии през младежките си години. Специалистите изследвали действието на две форми на витамин Д - Д2 и Д3. Така установили, че по-силно и по-здраво антидепресиращо въздействие има формата Д3.

„Необходимо е да задълбочим проучванията в тази област, за да може един ден категорично да препоръчаме промени в начина на хранене, за да бъдат предотвратени по-тежки психични разстройства“, заяви д-р Ана-Мая Толпанен, която ръководи екипа от учени в Бристол.

Витамин Д, който се синтезира под въздействието на слънчевата светлина в кожата и костите, може да се набави в организма и чрез рибеното масло, яйцата и черния дроб, припомнят учените. Недостигът му в детската възраст води до рахит, при който се изкривяват костите и крайниците. В бедните на слънчева светлина страни пък процентът на самоубийствата е значително по-висок.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Акценти

Инбет Казино